Изкуственият интелект (ИИ) може да предвижда усложненията от различни заболявания

...
Изкуственият интелект (ИИ) може да предвижда усложненията от различни заболявания
Коментари Харесай

Изкуственият интелект може да предвижда усложненията от различни заболявания

Изкуственият разсъдък (ИИ) може да планува затрудненията от разнообразни болести по-успешно, в сравнение с лекарите, оповестява Агенция Франс Прес. Възможностите на ИИ за образна диагностика към този момент са потвърдени.

Изкуственият разсъдък сподели, че е кадърен да издържи сполучливо изпитите, които поставят студентите по медицина. 

Сега ИИ показва още една дарба - да планува риска от гибел, от още един банкет в болница и вероятни затруднения. Изследването на тази опция на изкуствения разсъдък е оповестено в научното сп. " Нейчър " Разработката е на екип от факултета по медицина на университета " Гросман " в Ланген, Ню Йорк. Тестовете на софтуера са извършени с голям брой лечебни заведения, с които работи образователното заведение, като задачата е била да се планува регулярната приложимост на ИИ в здравната процедура. 

Водещият създател на проучването Ерик Орман, който е неврохирург и инженер по информатика, изясни, че опциите на ИИ да планува затруднения съществуват отдавна, само че до момента не са употребявани доста в практиката, защото допускат сериозна работа по събиране и форматиране на данните. 

Според Орман " съществува нещо, което е общо за здравната процедура на всички места по света и това е воденето на бележки от страна на лекарите на база това, което виждат. Лекарите беседват с пациентите. Следователно нашата концепция е да проучим дали можем да използваме тези бележки като източник на данни и да конструираме модели. "

Изработеният софтуерен модел за предугаждане на затруднения носи името NYUTron и е основан на съображение прегледи на досиетата на 387 000 пациенти в интервала януари 2011 и май 2020 година в нюйоркски лечебни заведения. Използвани са медицински отчети, бележки върху смяната в положението на пациентите, образна диагностика, наставления за пациентите при изписването от болничното заведение. Данните образуват корпус от 4,1 милиарда думи.

Едно от главните провокации пред софтуера е била интерпретацията на езика, употребен от лекарите. Вариациите могат да бъдат огромни според от специалностите, изключително в съкращенията. 

Тестувана е и използването на ИИ в действителни условия. Анализирани са медицински отчети от болница в Манхатън, а след това резултатите са съпоставени с тези в болница в Бруклин. Лекарите са съумели да открият голям брой случаи,  в които предвижданията на софтуера са били точни. 

Софтуерът NYUTron е разпознал 95 % от случаите на умряли пациенти в партньорските лечебни заведения и 80 % от тези, които са признати още веднъж в болница по-малко от месец след изписване. 
Резултатите са по-точни от по-голямата част от лекарските прогнози и от осведомителните модели, които не са учредени на ИИ. 

За всеобща изненада обаче един почитан в своята професионална среда доктор, податлив към опити, е дал предвиждания, които надминават по акуратност тези на софтуера, сподели Ерик Орман. 

Софтуерът е планувал с акуратност 79 % от продължителността на болничния престой, 87 % от случаите, в които на пациентите е отказано покритие на болничните разноски от здравната застраховка, и 89 % от случаите, в които пациентите са страдали от спомагателни патологии. 

Изкуственият разсъдък в никакъв случай няма да размени връзката лекар-пациент, сподели доктор Орман. Но той ще разреши на лекарите да получат повече информация и да взимат по-точни решения, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР