Изкуственият интелект (AI) вероятно ще разтърси транспортната индустрия из основи.

...
Изкуственият интелект (AI) вероятно ще разтърси транспортната индустрия из основи.
Коментари Харесай

AI може да „убие“ човешкия фактор във веригите на доставки

Изкуственият разсъдък (AI) евентуално ще раздруса транспортната промишленост радикално. Ще трансформира метода, по който се ръководят веригите на доставки и понижи броя на работните места за хората, споделят анализатори и хора от сектора.

AI може да е в положение изцяло (или почти) да отстрани всички човешки допирни точки във веригата на доставки, в това число задания на „ бек офиса “, споделят от Morgan Stanley.

Товарният превоз е на прага на промяна на поколенията, водена от разрушителни технологии, в това число автономатизация,  блокчейн и дронове. AI е най-новата от тези евентуално трансформиращи технологии, които се появяват – и може би най-мощната до момента “, прибавят анализаторите.

Mogran Stanley чака няколкостотин самостоятелни камиона да стартират работа в Съединени американски щати през 2024 година, намалявайки цената на миля с 25 до 30% и в последна сметка изцяло да отстраняват нуждата от водачи.

Веригите на доставки постоянно са дълги и комплицирани за осъществяване. Една компания може да се доставя от производители в разнообразни елементи на света, като съставените елементи се доставят до централен цех за сглобяване, преди стоките да бъдат публикувани до клиенти в международен мащаб.

Производството и превозването на артикули един път беше съществено нарушено в резултат на пандемията от COVID-19 и войната на Русия в Украйна. Това докара до дефицит на съставни елементи, като компютърни чипове, и пренасочване на пратките. Тази комплицирана обстановка значи, че фирмите постоянно не са наясно какво се случва с техните артикули от единия до другия край.

Това е мястото, където AI се намесват. Като плануват какво може да се обърка с транспортната мрежа преди този момент да се случи. Системите за изкуствен интелект биха могли даже изцяло да избегнат сюжета на спиране на доставките “, прибавят анализаторите от Morgan Stanley.

Това е тематика, която залегна и в проучванията на анализаторите от капиталовата компания Jefferies.

Недостигът на водачи на камиони, полярните вихри, спиращи междущатската търговия, и дефицитът на бебешка храна по рафтовете на магазините за хранителни артикули ще останат отдалечен спомен с внедряването на генеративен AI в камионите и логистиката “, пишат анализаторите на Jefferies, отпред със Стефани Мур.

Изкуственият разсъдък ще обхване огромна част от корабния колос Maersk. Това сподели неговият софтуерен и информативен шеф Навнит Капур.

Изкуственият разсъдък и машинното образование съществуват от доста дълго време. През годините се разви от забавни проучвателен планове до „ по-истински “ такива  в рамките на фирмите. Сега се появява и генеративния AI и  имаме същинска въртяща се опция за преобразяване на изкуствения разсъдък в мейнстрийм “, сподели Капур пред CNBC.

Maersk употребява AI от няколко години и в този момент „ преследва нападателно “ способи да го интегрира в своите бизнес процеси и функционалности в по-голям мащаб, прибавя Капур. Един от методите, по който към този момент се употребява, е да помогне на клиентите да възнамеряват по-добре.

Използваме AI, с цел да изградим това, което назоваваме предсказуем модел на идване на товари, с цел да подобрим плануваната надеждност за нашите клиенти. Надеждността е доста значима, изключително след пандемията, тъй че да могат да възнамеряват своята верига за доставки, своите ресурси по-добре и да покрият своите разноски надолу “, разяснява Капур.

Maersk също по този начин желае да употребява AI, с цел да даде решения на проблемите, когато транспортните направления са претрупани, както и да дава препоръки за това дали стоките би трябвало да се транспортират или съхраняват.

Maersk влага в започващи компании с изкуствен интелект посредством своето рисково звено Maersk Growth, в това число Einride, производител на самоуправляващи се електрически камиони. Инвестира също и в Pactum, компания, която автоматизира договарянията за продажба, както и в 7bridges, AI платформа, която оказва помощ на фирмите да видят къде са техните акции и да плануват закъснения.

Гледаме на тях (бел. ред – започващите компании за данни) като на фактор за нашата промяна и ускорител, само че също по този начин сме бдителни. Стартиращите компании за данни могат да бъдат медиатор сред нас и клиентите “, сподели Капур.
Помощници
„ Асистентите за познания “ могат да оказват помощ с различен проблем – свръхпоръчките или незадоволителното такива, съгласно Игор Рикало, президент и основен действен шеф на софтуерната компания o9 Solutions, която оказва помощ на компаниите да централизират и проучват данни. Това постоянно е резултат от неналичието на връзка сред вътрешните екипи, като комерсиалните отдели вършат поръчки настрана от тези, които работят в ръководството на веригата за доставки, сподели той.

Това е неоптимален резултат, защото екипите, които се занимават с продажби може да влагат в разпространение на продуктите, върху които веригата за доставки е лимитирана, тъй че губите пари “, сподели Рикало пред CNBC.

Виждаме свят, в който, надяваме се, всеки от нас ще има това, което назоваваме „ асистенти за познания “, които се зареждат от тези AI, от тези огромни езикови модели, добави той, като такива асистенти могат да дадат визия за какво даден снабдител е доставил по-малко от поръчаното да вземем за пример.

Отговорът на тези въпроси нормално изисква принос от екипи по продажби, маркетинг, верига за доставки и публични поръчки, само че генеративният AI може да е в положение да изследва огромни набори от данни, с цел да даде отговори.

Това може също да значи, че са нужни по-малко хора в екипите за интегрирано бизнес обмисляне, които следят дълготрайните цели, прогнозите за приходите и предвиждат търсенето на избрани артикули.

Функция за обмисляне от 1000 души през днешния ден евентуално може да се трансформира до 100 души или по-малко “, сподели Рикало.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР