Изключително запазена мраморна статуя на Изида, открита край с. Каснаково

...
Изключително запазена мраморна статуя на Изида, открита край с. Каснаково
Коментари Харесай

Статуя на Изида и стъклен биберон от II в. в богатата изложба "Българска археология 2017"

Изключително непокътната мраморна скулптура на Изида, открита край с. Каснаково изящни бронзови фигури на Дионис и Ерос, открити при разкопките на столичния пл. Света Неделя и детски такъми от II в. са измежду най-интересните експонатите на годишната галерия " Българска археология 2017 ", която ще се открие на 16 февруари, петък от 18 ч. в Националния археологически институт с музей.

 Изида не е била известна по днешните български земи, само че близо еднометровата й скулптура е извънредно добре непокътната
© НАИМ-БАН

Изида не е била известна по днешните български земи, само че близо еднометровата й скулптура е извънредно добре непокътната

Представени са 340 находки, открити на 22 разнообразни обекта от праисторията до Средновековието, в това число могила Юнаците, Хераклея Синтика, Аполония, Филипополис, Плиска, Трапезица. Сред най-впечатляващите находки са голямата сбирка от антропоморфни фигурки от късния неолит (края на VI хиляди прочие н. е.), открити при разкопките на праисторическото населено място Дамяница - показани са няколко десетки от хиляди експонати.

В изложбата могат да бъдат видени още стъклени балсамарии, необичаен детски стъклен биберон и керамична дрънкалка - петле, открити в римския град Деултум край Бургас (II в.), още един от извънредно богати на находки обекти. Една от най-интересните, редки и непредвидени находки е доста добре непокътната флейта, направена от бронз и кост, раказват от музея.

Античният град Хераклея Синтика край Петрич е показан с една, само че забележителна находка - златна плетена огърлица от съвсем 24 карата самородно злато. Съдейки по събитията на разкриването й археолозите считат, че тя е била изгубена от притежателя си в самия завършек на ІV век в паниката на мощно земетресение. Изящни са и бронзовите фигури на Дионис и две бронзови крачета с лъвски лапи, завършващи с фигури на Ерос (вероятно част от канделабър) от Антична Сердика. Изложбата е богата на изящни творби на ювелирното изкуство, както и на богато декорирани и добре непокътнати керамични съдове.

От средновековните находки се отличават серия кръстове от Плиска, както и стеатитова икона на архангел Гавраил със следи от истинската си позлата и алена багра. Тя е открита, дружно с доста други паметни християнски предмети, в основата на новоразкрита черква на Трапезица. Изложбата ще продължи до 1 април.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР