Изключително важен за бъдещето на Европа избор направи ФранцияЕманюел Макрон

...
Изключително важен за бъдещето на Европа избор направи ФранцияЕманюел Макрон
Коментари Харесай

Как французите приеха победата на Макрон

Изключително значим за бъдещето на Европа избор направи Франция

Еманюел Макрон беше избран отново за президент. За първи път от 20 години френски държавен глава печели втори мандат, напомня

Алтернативата беше властта да бъде дадена в ръцете на крайнодясната Марин Льо Пен. Макрон завоюва с 58,5% от гласовете при рекордно ниска изборна интензивност. През идващите дни ще стане ясно дали и какви рокади ще има в екипа на Макрон.

Френският президент избра химна на Европа „ Ода на радостта”, с цел да го съпроводи в триумфалния му марш пред Айфеловата кула, където го чакаха хиляди симпатизанти.

„ След 5 години на промени - някои сполучливи, други сложни, след огромни рецесии, на този ден болшинството избра да ми се довери да повеждам републиката в идващите 5 години. Тази нова епоха няма да бъде продължение на досегашните 5 години. Ще бъде групово разработване на ревизиран способ, с цел да получим по-добро бъдеще”, съобщи Макрон.

Макар разочаровани от загубата, от лагера на Марин Льо Пен не скриха задоволството си от постигнатия исторически резултат – с 8% повече спрямо изборите преди 5 години. Това даде нови очаквания на Льо Пен и Националния фронт за идните парламентарни избори.

„ За хиляден път ни отписваха и за хиляден път доказахме, че няма да изчезнем. След този крах не може да не изпитвам и вяра. Резултатът демонстрира, както на нашите водачи във Франция, по този начин и на тези в Европа, че френският народ им насочва огромно предизвикателство, което не могат да пренебрегват. Показва, че французите имат мощно предпочитание за обилни промени”, сподели тя.

В късните часове, след оповестяване на резултатите, стачкуващи излязоха по улиците на Париж и други огромни, френски градове в символ на митинг против преизбирането на Еманюел Макрон.

„ Разочарована съм, че Марин не стана президент. Разочарована съм от французите, които гласоподаваха за Макрон. Или не виждат и са слепи и се опасяват, или не обичат Франция”, сподели Нели, една от протестиращите.

От сълзи и отчаяние в единия лагер до усмивки и облекчение в другия, Франция и Европа несъмнено поеха мирис след успеха на Макрон нощес.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР