Изключително популярното вино Мускат се произвежда от белия винен сорт

...
Изключително популярното вино Мускат се произвежда от белия винен сорт
Коментари Харесай

С какви храни и ястия да поднесем Мускат

Изключително известното вино Мускат се създава от белия винен вид грозде Мускат Отонел. Той се селектира за първи път през далечната 1852 година в град Анже, Франция от Моро-Робер.

Сортът е основан посредством кръстосване на сортовете Шасла с Мускат де Сомур. В Западна Европа навлиза през втората половина на ХІХ век, след което се популяризира в Централна и Източна Европа.

Днес този вид грозде може да бъде открит във всеки винарски регион. Това е по този начин, защото бялото вино Мускат е измежду най-популярните и търсени представители на тази напитка.

 Сьомга

Всички знаем, че виното и храната са неделими. Добрата им композиция е от извънредно значение. Виното акцентира усета на храната, както и противоположното. А това постоянно води до непознати вкусови аспекти.

Вино Мускат, както всяко друго вино, се съчетава добре с меса. Но защото е по-леко от аленото вино, то е най-добре и те да са леки. Рибата също е подобаваща.

 Кашу

От друга страна се счита, че усетът на Муската може да се усети най-добре употребяван с люта индийска храна, пикантни турски ястия, характерни, само че доста вкусни тайландска и виетнамска кухни.

Вино Мускат има богат, оживяващ усет с произнесени аромати на плод. Често се виждат пикантност, аромати на ядки или зърнени култури. Именно заради тези си характерности храната, съчетаващата се с тези виновност храна би трябвало да е доста ароматна и готвена с повече подправки.

Месно къри, пиле сервирано с бял или гъбен сос, печен омар, печена сьомга са единствено част от положителните оферти. От сирената би трябвало се изберат по-твърди или с по-силни аромати.

От друга страна, вино Мускат може да се употребява и с ядки. Кашу или фъстъци, минали през термична обработка, са съвършена композиция. С тях обаче не би трябвало да се прекалява, защото са доста тежки.

Вината направени от сорта Мускат би трябвало да се употребяват млади и да се сервират при температура 8-10°С. При дълго отлежаване то губи своите вкусови качества. Ако ли виното е отлежавало в дъбова бъчва, то се охлажда до 10-12 градуса преди да се сервира.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР