Изключително опасният наркотик фентанил, който се произвежда основно от картела

...
Изключително опасният наркотик фентанил, който се произвежда основно от картела
Коментари Харесай

Дрогата на Ел Чапо залива България

Изключително рисковият опиат фентанил, който се създава главно от картела на Ел Чапо и синовете му, залива България. Дозата на улицата върви по 10 лева, споделиха от ГДБОП пред „ Телеграф “.

Към момента се проверяват 9 смъртни случая на подвластни във Варна, които са предозирали с рисковата синтетична дрога. Затова и министър председателят учен Николай Денков разгласи през вчерашния ден на Министерски съвет, че от тази седмица се основава координационен механизъм с фокус върху вноса и разпространяването на опиати. Своеобразният щаб ще подкрепя работата на Националния съвет по наркотични субстанции. Шапка ще му бъде Министерство на вътрешните работи, а в него ще се включат ГДБОП, Гранична полиция, митниците, ДАНС и здравното министерство.

Премиерът добави, че ще взе участие и Министерството на електронното ръководство, тъй като огромна част от реализацията на пазара на опиати става онлайн. „ За страдание през последните години необикновен триумф в битката с разпространяването на опиати не можем да отбележим ”, добави Денков.

“Цената на доза е към 10 лева, само че в случай че е по-чист, може да стигне и до 15 лева На българския пазар е от към 6 години. Наричаха го преди „ конска анестезия “, само че малко го използваха. Той е токсичен даже единствено при досег. Прониква през кожата и удря център в мозъка, който забавя дишането и внезапно то просто стопира, а индивидът умира. Затова и в Съединени американски щати да вземем за пример, където имат проблем с продажбата на фентанил, раздават специфични защитни средства на служителите на реда, изключително на тези по границата с Мексико “, споделиха още от ГДБОП. Антимафиоти обясниха, че множеството дилъри размесвали дрогата с наречената на диалект „ мешилка “, с цел да се получи кафявият цвят на хероина и да се усили количеството. На процедура множеството купувачи даже не знаели какво си инжектират.

Предполага се, че умрелите във Варна също не са решили каква доза да одобряват. От локалната полиция обясниха през вчерашния ден, че се вършат съдебномедицински експертизи, които да покажат точния тип на дрогата. Само при една от жертвите е потвърдено, че си е инжектирала фентанил, разбъркан с други добавки. Следите били открити по спринцовка до натрупа. „ Причината да се ускорява потреблението на фентанил, а респективно да порастват и смъртните случаи, е всеобщото изгубване на хероина. Афганистан към този момент създава в пъти по-малки количества, по тази причина и огромните картели избират към този момент синтетичната дрога. В момента максимален проблем с фентанила имат в Съединени американски щати, който се внася главно от Мексико. Този проблем обаче се ускорява у нас от няколко месеца “, допълниха от ГДБОП.

„ Лос Чапитос (както са наричани четиримата синове на Хоакин Гусман-Ел Чапо) са пионери в производството и трафика на най-смъртоносния опиат, с който страната ни в миналото се е сблъсквала – фентанил. Те наследиха световна наркоимперия и я направиха по-безмилостна, по-агресивна и по-смъртоносна “. Това разгласи на брифинг във Вашингтон на 14 април ръководителят на Американската организация за битка с опиатите (ДЕА) Ан Милграм, представена от Дойче веле и Ройтерс. Само за м.г. в Америка са умряли близо 70 000 души след приложимост на рисковата дрога.

 

 

По данни на ДЕА дейната субстанция във фентанила е 50 пъти по-силна от хероина и 100 пъти по-силна от морфина и може даже и в най-минимални дози да докара до прекъсване на дихателната активност.

От ДЕА са безапелационни, че даже единствено 2 мг фентанил - толкоз, колкото може да се задържи на върха на един молив, могат да причинят гибелта на човек. Само за 2022 година от организацията се похвалиха, че са хванали 50,6 млн. таблетки и над 4500 кг от рисковия опиат, които „ теоретично могат да убият всеки американец “.

 

 

 

У нас досега са хванати две дами във Варна. На 13 юли те били хванати в миг на договорка с над 200 грама аналог на фентанил – алфа метилфентанил и над 50 000 лева.
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР