Изключително красива за времето си еврейска синагога, намираща се на

...
Изключително красива за времето си еврейска синагога, намираща се на
Коментари Харесай

Пълна разруха в Синагога – паметник на културата във Варна


Изключително красива за времето си еврейска синагога, намираща се на метри от щаба на Военноморски сили във Варна, тъне в цялостна съсипия, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

В центъра на еврейския набожен живот стои синагогата, мястото, където юдеите се събират на молитва. Синагогите са и място за образование на децата в тайните на Юдаизмът, от време на време в тях има библиотека, а постоянно са и място за светско другарство.

Първата същинска синагога във Варна, на евреите сефаради, била издигната едвам след Освобождението – през 1890 година По времето на градежа се е намирала на оживено място – сред Балък пазар и Коларския площад. Построена е в мавритански жанр, с обособени готически детайли. Фасадата е богато орнаментирана, контрастираща с близките постройки и извисяваща се над тях. Влизането в синагогата става друго за мъжете и дамите. Мъжете влизат през централното антре, което води до молитвения салон. Той е с квадратен проект и с богата декоративна декорация. Срещу входа, издигната с няколко стъпала, се намира ритуалната площадка, аналог на олтара в църквите. След изселването на евреите през 1946-47 година тя е употребена за склад за зърнени храни, по късно и за спортна подготвителна зала. Въпреки че е оповестена за монумент на културата – през днешния ден синагогата е съвсем разрушена. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР