Изключително големият телескоп (The Extremely Large Telescope или накратко казано

...
Изключително големият телескоп (The Extremely Large Telescope или накратко казано
Коментари Харесай

Digital age: Прецизният танц на телескопа с размерите на небостъргач 

Изключително огромният телескоп (The Extremely Large Telescope или в резюме казано ELT) се разсъни. Неговият колосален купол, с размерите на небостъргач, който в последна сметка ще тежи 6100 тона, откакто бъде изцяло приключен, стартира да се движи с невиждана точност освен в историята на астрономията, само че и в историята на огромни инженерни действия. Никога до момента нещо от подобен мащаб не се е движело с такава точност. Структурата, която в този момент тежи 2500 тона и се движи при проби със скорост от един сантиметър в секунда, е единствено един от невероятните аспекти на това, което ще бъде най-колосалният оптичен и инфрачервен телескоп, създаван в миналото, написа.  
Технологичният подвиг на ELT 
Разположен в пустинята Атакама в Чили, ELT е в действителност героизъм на инженерството и науката. Освен този купол, който ще тежи близо 6100 тона, най-впечатляващата характерност на ELT е неговото сегментирано главно огледало, което е с диаметър 39,3 метра.

Този колос, формиран от 798 шестоъгълни детайла, надалеч надминава съществуващите наземни оптични телескопи. С вторично огледало с диаметър 4,2 метра, ELT освен ще може да събира 100 милиона пъти повече светлина от човешкото око, само че също по този начин ще бъде 13 пъти по-мощен от днешните най-големи оптични телескопи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР