Изключителен човек, отдаден на страната, както и на семейството си:

...
Изключителен човек, отдаден на страната, както и на семейството си:
Коментари Харесай

Политици от цял свят отдават почит на принц Филип

" Изключителен човек ", " предан на страната, както и на фамилията си ": от всички направления към Обединеното кралство прииждат послания на респект към паметта на принц Филип - брачният партньор на кралица Елизабет Втора, който умря през днешния ден на 99 години, съобщи Франс прес.

 Бъкингамският замък в печал: Принц Филип умря на 99 години Виж още

Първи отдаде респект английският министър председател реакционер Борис Джонсън, който изрази почит към " изключителния живот и активност " на херцога на Единбург.

Най-дълго служилият принц-консорт , той " способства за напътстването на кралското семейство и монархията по метод, тъй че тя да остане безспорна институция, витално значима за равновесието и благополучието в нашия народен живот ", съобщи Джонсън. Той добави, че принц Филип е бил високо уважавана социална фигура, предан брачен партньор и горделив и любящ татко, който завоюва привързаността на няколко генерации в Обединеното кралство, в страните от Общността на нациите и по света.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър изрази страдание във връзка " загубата на извънреден държавен чиновник ", " посветил живота си на нашата страна ", първо в кралския флот, а след това паралелно до Елизабет Втора. " Той ще бъде запомнен най-много с изключителната му ангажираност и отдадеността му на кралицата ", съобщи Стармър. Техният брак, траял повече от седем десетилетия, беше " знак на мощ, непоклатимост и вяра ", източник на ентусиазъм за " милиони хора в Обединеното кралство и отвън него ", добави той.

Бившият министър-председател Тони Блеър, който беше на власт, когато умря принцеса Даяна през 1997 година, отдаде респект на индивида, " който постоянно изпреварваше времето си " . " Той несъмнено ще бъде приет изключително за забележителната си непоколебима поддръжка за кралицата през толкоз доста години. Но би трябвало също да бъде почетен не по-малко като предвидлив, съдбоносен и самоуверен човек ", сподели Блеър.

По-сдържано, първият министър на Шотландия Никола Стърджън сподели, че е " натъжена " от гибелта на херцога на Единбург и сервира съболезнования от свое име и от името на шотландците на кралицата и кралското семейство. Според Стърджън, принц Филип ще остави " дълбока диря " в Шотландия, страна, с която имаше " дълбоки и трайни връзки " и където постоянно прекарваше ваканциите си в замъка Балморал.

В Северна Ирландия юнионистката министър-председателка Арлин Фостър напомни, че принцът е бил доста почитан за дейната си и отдадена работа на страната си, както и с непоколебимата си поддръжка за кралицата по време на ръководството й.

Фостър посочи, че с подчертания си интерес към Северна Ирландия " той е оказал " надълбоко и позитивно влияние върху хиляди наши младежи, изключително посредством програмата си в интерес на младите " Наградата на херцога на Единбург ".

Кметът на Лондон Садик Хан, който е лейбърист, също посочи, че принцът е бил извънреден човек, посветил живота си в работа на обществото и в помощ на другите. Хан напомни, че през Втората международна война принцът е воювал за Обединеното кралство и " за свободите, на които през днешния ден доста държим ".

Индийският министър председател Нарендра Моди отдаде респект на военната кариера и обществената интензивност на принц Филип. " Мисля за британците и кралското семейство ", написа Моди в Туитър. " Принцът имаше забележителна кариера в армията и беше отпред на доста обществени начинания. Нека почива в мир ".

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо посочи, че принц Филип е бил човек на убежденията и правилата, воден от възприятието си за дълг към другите. " Ще го помним с любов като дирек в живота на нашата кралица ", уточни Трюдо в свое официално съобщение.

Българският президент Румен Радев също изрази съболезнования на Нейно Величество Кралица Елизабет II и на кралското семейство във връзка кончината на Негово Кралско Височество Принц Филип. В писмото държавният ни глава показва, че Херцогът на Единбург ще бъде запомнен като високо уважаван, деен държавник и активист във Англия, в английската общественост и в света. " Приемете дълбоката благодарност към делото на принц Филип от хилядите български младежи - участници в основаната от него интернационална Младежка стратегия " Награда на Херцога на Единбург ", за неговите грижи и отговорност за бъдещето на младежите ", показва президентът Румен Радев в съболезнователния адрес до Нейно Величество Елизабет II, Кралица на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР