Изключиха и последната газова пещ в завода в Белослав заради

...
Изключиха и последната газова пещ в завода в Белослав заради
Коментари Харесай

Енергийната криза удари здраво бизнеса! Изключиха и последната газова пещ в завода в Белослав

Изключиха и последната газова пещ в завода в Белослав поради енергийната рецесия, оповестява БНР.

Проблемите в предприятието започнаха още в средата на април. Заради скъпия природен газ, единствената у нас фабрика за ръчно произвеждане на стъкло се наложи да спре работа, заяви тогава Българска национална телевизия.

Там е направена стъклената круша, знак на годишните медийни награди " Валя Крушкина ".

" Държавата би трябвало да насочи старания към личен рандеман, тъй като това е единствената опция да си подсигуряваме сигурни доставки на природен газ. Няма ли сигурност в производството, бизнесът е извънредно сензитивен и доста постоянно се стига до банкрути ".

Коментарът е на Данко Калчев, притежател на белославската фабрика, която създава ръчно направени стъкларски произведения, а производството на флакони и дребни бутилки е автоматизирано. Иновативните артикули са стъклена композитна арматура, стъклени гранули, стъклени сфери и забавител на горенето при битката с горските пожари.

" Въпросът е страната да вземе решение да се анулира мораториума единствено за газовите хидрати в изключителната икономическа зона на България. Да бъдат поканени японски, немски, канадски, южнокорейски компании и да стартираме създаването на газовите хидрати в България. Това ще ни подсигурява икономическа непоклатимост след пет години. "

От 1951 година стъкларската фабрика в Белослав употребява природен газ в производството. Този тип гориво е най-калорично за размразяване на стъкло при температура към 1400-1500 градуса.

От юли месец предходната година до през днешния ден цената на природния газ се е повишила пет пъти, заради което цената на готовата продукция се е нараснала с 30%, пресмята предприемачът.

" Имаме опита от 2009 година, когато на 6 януари в 5 часа сутринта основният диспечер на " Булгаргаз " ми се обади да спря производството на стъкло. 

Това ми костваше да съборя пет стъкларски пещи. Ден престой тогава ни струваше по 5 хиляди лв.. Въпреки обещанията на тогавашното държавно управление, получихме нулева отплата.

Не можем да сменим доставчика си, тъй като има цялостен монопол – един път страната, на второ място има районни газоразпределителни сдружения. За Белослав то е единствено едно, а цената за дребните консуматори се подвига с 25%. "

За да понижи каузи на природния газ в общото произвеждане във фабриката, Калчев оставя да работи единствено една газова пещ. Останалото произвеждане е с електрическа сила, а от три години има лично зареждане от слънцето.

На 20 април в стъкларската фабрика е прекъсната работата на пещния елемент на природен газ, макар поръчката за доставка на природен газ за целия месец май.

" Всеки миг чакаме да имаме задоволително слънчева радиация и да заработим единствено на електричество от слънцето ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР