Изключете всички електроуреди при по-дълго отсъствие от дома през празничните

...
Изключете всички електроуреди при по-дълго отсъствие от дома през празничните
Коментари Харесай

EVN съветва: Изключете всички електроуреди при по-дълго отсъствие от дома през празничните дни!

Изключете всички електроуреди при по-дълго неявяване от вкъщи през празничните дни,тъй като не е належащо те да работят, до момента в който ви няма, поучават своите клиенти от Югоизточна България от EVN в навечерието на Коледа и Нова година. От електродружеството с централа в Пловдив оферират на клиентите си няколко къси и практични стъпки, с които целя да ги осведомят за факторите, влияещи на тяхното ползване на ток, даже и при неявяване от вкъщи. Изключете от щепсела уреди като тв приемник, аудио-уредба и екран, тъй като и в режим на stand-by те ще продължат да употребяват електрическа енергия. Уверете се, че външни хора нямат достъп до електрически контакти, които са част от електрическата апаратура на Вашия парцел. Запишете показанията на електромера си преди да заминете и сравнете данните при завръщането си, са част от другите практични препоръки на специалистите от ЕVN. Останалите препоръки пък са свързани с рационалното потребление на електрическата енергия в дома:

 20l4026-evn1

– Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или тежки пердета, с цел да не спирате топлината, която отдават в помещението.

– Намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от вкъщи. Избягвайте да ги изключвате изцяло, тъй като по този начин стените на жилището изстиват и в следствие уредите употребяват повече сила, с цел да доближат още веднъж мечтаната висока температура.

– При закупуване на климатик съобразете мощността на уреда с размера на помещението, което ще охлаждате / отоплявате.

– Използвайте тенджера с диаметър, съотвест¬ващ на този на котлона. Можете да намалите времето за готвене като покриете тенджерата с похлупак, ползвате тенджера под налягане и не отваряте фурната по време на печене.

– Не поставяйте хладилник/фризер наоколо до отоплителен апарат или под директна слънчева светлина.

– Използвайте цялостния потенциал на пералнята.

– Използвайте енергоспестяващи крушки.

– Телевизорът, аудио уредбата или DVD плейъ¬рът могат да бъдат огромни потребители на електрическа енергия, даже когато не ги употребявате, а са в положение на stand-by режим.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР