Изказването е на Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия във ВСС

...
Изказването е на Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия във ВСС
Коментари Харесай

Хайде пак… Сарафов бил “само административен ръководител” frognews.bg

Изказването е на Цветинка Пашкунова от Съдийската гилдия във Висш съдебен съвет по време на съвещанието на кадровиците, на които се разисква проблема с избора на Сарафов на поста “временно изпълняващ длъжността основен прокурор ”. 

 

Тя разяснява, че прокурорската гилдия е тази, която би трябвало да дефинира краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор. По думите й това решение би трябвало да се вземе от съответната гилдия, защото краткотрайният началник на прокуратурата на мястото на Иван Гешев е единствено административен началник.

 

Тя също напомни, че пленумът на Висш съдебен съвет прави предложение до президента за назначение и освобождение на " тримата огромни ", и уточни, че те са изключение и за тях разпоредбите са особени, а всички останали административни ръководители се дефинират от съответната гилдия на Висш съдебен съвет.

 

" Разпоредбите се поясняват в точния им смисъл. Тук става дума за нужда за пояснение на наредбите в Закона за правосъдната власт ", уточни Пашкунова.

 

Всяко краткотрайно нещо у нас става постоянно… 

 

Атанаска Дишева от съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, че Борислав Сарафов като нищо може да остане на поста основен прокурор за непрекъснато.

 

" Не споделям визията, че избраният за краткотрайно изпълняващ функционалностите основен прокурор ще бъде за къс интервал от време. В съдийската гилдия сме имали случаи на административни ръководители, които са краткотрайни административни ръководители и остават на поста до 3-4 години. Това се случва по разнообразни аргументи - в случай че процедурата не може да завърши сполучливо с избор на титуляр ", даде образец Дишева.

 

По думите й изборът на нов титуляр може да отнеме доста време заради разнообразни аргументи - отсрочване, отлагане, липса на кандидатури и други.

 

Заради това тя счита за неплатежоспособен аргумента, че Борислав Сарафов ще бъде единствено " краткотраен началник на прокуратурата ". Според нея той има всички пълномощия на основен прокурор до избирането на нов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР