Няколко години след разпадането на Чехословакия през 1993 г., известно

...
Няколко години след разпадането на Чехословакия през 1993 г., известно
Коментари Харесай

В лицето на Орбан и Фицо, Путин има съмишленици в сърцето на Евро...

Няколко години след разпадането на Чехословакия през 1993 година, известно като " кадифен бракоразвод ", новосъздадената самостоятелна словашка страна на юг към този момент предизвикваше безпокойствие. Тогавашният държавен секретар на Съединени американски щати Мадлин Олбрайт я назова " черната дупка " на Европа.

В последна сметка през 2004 година Словакия се причислява към Европейски Съюз и НАТО. Тогава на Запад се предполагаше, че страната най-сетне има открита еднаквост и открит набор от съюзи.

 

След това се появи Роберт Фицо,. Той овреме стартира да ползва политиката на идентичността: положителните мъже и дами, които се трудят в дребните градове и села, против столичния хайлайф в Братислава с неговите вносни хрумвания. Като министър-председател сред 2006 и 2010 година и по-късно от 2012 до 2018 година той се обявяваше против Запада за своята вътрешна публика, употребявайки несигурността на мнозина в Централна Европа след финансовата злополука.

 

Сега, когато Фицо е, тази страна с население от 5 милиона души е на ръба. Независимо дали министър-председателят ще оцелее и ще може да се върне на поста си, към този момент разкритите различия могат да доведат до необятно публикувани цивилен безредици. Все още е допустимо шокът от покушението в сряда да даде опция на мъдрите глави да надделеят, да се образува държавно управление на националното единение и да се смекчат враждебните дейности. Като се имат поради изказванията на някои от министрите на Фицо, които упрекват " медиите " и враждебните детайли, предзнаменованията не наподобяват обещаващи.

 

Насилието не е непознато на Словакия. През февруари 2018 година, млад проверяващ публицист, който разследваше корупция, обвързвана с държавното управление на Фицо, дотациите от Европейски Съюз и италианската мафия, беше убит от наемни убийци в жилището си отвън столицата. Заедно с него е убита и годеницата му Мартина Кушнирова, археолог.

 

Смъртта им. По време на най-големите демонстрации след кадифената гражданска война, която смъкна комунизма през 1989 година, десетки хиляди словаци излязоха по улиците, с цел да изразят гнева си. В последна сметка Фицо и целият му кабинет бяха принудени да подадат оставка - не и преди да упрекна американския милиардер Джордж Сорос, че е подклаждал митингите.

Ужасът породи вяра, само че тя не продължи дълго. През юни 2019 година активистката за запазване на околната среда и юрист Зузана Чапутова сензационно завоюва президентските избори. Месеци по-късно беше гласувано ново държавно управление, което предвещаваше смяна. В рамките на няколко седмици след встъпването му в служба обаче пандемията стартира, а с нея и проблемите. За четири години Словакия има четирима министър-председатели. Следващите обединения се сменяха, като всяка от тях се опитваше да се оправи с Covid, инфлацията, енергийната рецесия и войната в Украйна.

 

Последва удивително завръщане на Фицо, който се оприличава на своя другар Виктор Орбан, водач на прилежаща Унгария. Подобно на Орбан, той прекара последния си интервал в съпротива в още по-дясно, като се разгласи против решението на словашкото държавно управление да изпрати оръжие на Украйна. На глава от популацията Словакия беше един от най-верните поддръжници на Киев, като стана първата страна от НАТО, изпратила изтребители.

 

Докато правех документален филм по радио Би Би Си за парламентарните избори през септември 2023 година, бях изумен, посещавайки няколко разнообразни района, от атмосферата на разкритие " те или ние " и съперничещи си истини. Един от водещите съдружници на Фицо, Любош Блаха, ми сподели в изявление за предаването, че войната в Украйна се основава на конкуриращи се културни полезности. Словакия, съобщи той, не желае да бъде разколебана от " про-гейски " настроените " демократични фашисти ", защитаващи Украйна. Сега Блаха е заместник-председател на Народното събрание .

 

Фицо назовава Чапутова, личния си държавен глава, " американски сътрудник ". Тя на собствен ред предизвести за " осведомителна стихия " отдясно, подкрепяна от Русия. Зловещо е, че откакто стартира правосъдни дейности против него, тя съобщи, че ѝ е писнало и няма да се кандидатира за втори президентски мандат.

 

Предизборната акция беше доминирана от два изцяло разнообразни описа - Фицо - хипотетичният деспот и Фицо - гордият родолюбец. Резултатът беше непосредствен, само че той надви, като неговата партия СМЕР завоюва максимален дял от гласовете и оглави дясна коалиция.

 

В рамките на няколко седмици стана ясно, че доста от най-лошите страхове на либералите ще се осъществен. Фицо направи 180-градусов завой във връзка с Украйна, като спря продажбата на оръжие (макар че, в случай че би трябвало да сме почтени, Словакия беше предала всичките си налични ресурси и те бяха сменени с по-модерно оръжие с общителното подпомагане на НАТО).

 

В лицето на Орбан и Фицо Путин към този момент има двама съидейници в сърцето на Европа. И двамата нямат желание да напущат НАТО или Европейски Съюз, а избират да бъдат вътрешен бодил.

Битката за бъдещето на Словакия ще продължи да се води за и посредством медиите. Либералните издания към този момент усещат натиска. Най-ожесточената борба, която продължава и сега, е държавното законодателство за подмяна на публичната телевизия RTVS с по-податлива, " патриотична ". Демонстрациите против този ход бяха планувани за сряда вечерта и небрежно анулирани след стрелбата по Фицо.

 

Трагедията за Словакия е, че доста от младите мобилни служащи избират да изоставен страната. Някои от тях отиват от другата страна на границата в прилежащата страна, където контрастът е голям. През 2023 година Чешката република избира за собствен президент твърдо прозападния Петр Павел. Поне към този момент по-големият брат е избрал друг курс.

 

Джон Кампфнер, ефирен водещ, създател на документалния филм на BBC World Service " Разделена Словакия ". Текстът е оповестен в. Преводът и заглавието са на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР