Изкачването на втория по височина връх – К2, е изтощително

...
Изкачването на втория по височина връх – К2, е изтощително
Коментари Харесай

„В гърлото си имах шепа стъкла“: Силвия Аздреева за изкачването на К2

Изкачването на втория по височина връх – К2 , е изтощително начинание, само че си заслужава. Това сподели в студиото на „ 120 минути “ Силвия Аздреева.

„ Добре съм. Възстановявам се. Както всички знаем, възобновяване е един доста дълъг развой и ще отнеме време, само че постепенно встъпвам в естествения си метод на живот. Тежко е човек да изкачи подобен връх и да слезе от него. Тялото се усеща зле – изтощението е доста огромно “, изясни тя.

Преди това Аздреева изкачи Еверест и четвъртия най-голям връх - Лхотце

Българката, покорила най-смъртоносния връх в света, разказа по какъв начин се чувствала – умората ѝ на моменти е граничила с отчаянието. Това обаче ѝ е разрешило да ревизира какви са нейните граници на издръжливостта.

„ Усещах гърлото си по този начин все едно съм преглътнала шепа със стъкла. Имах болежка в гърдите. Дишах тежко. Сърцето ми се опитваше да изпомпва три пъти повече кръв, с цел да достави органите с О2. Пулсът ми беше три пъти по-бърз от естественото. Болката, която се изпитва, е голяма “, изясни Аздреева.

Тя показа, че с тези изкачвания е схванала какъв брой е мощна

Тя разясни, че оборудването ѝ тежи сред 15 и 20 кг. и тя няма по какъв начин да бъде олекотена. Призна, че през целия поход към върха е трябвало да резервира концентрацията си, с цел да не направи неточност и да полети от 2000-3000 метра надолу. Фокусът ѝ бил върху оцеляването .

„ Температурата по време на изкачванията варира сред минус 20 и минус 35 градуса. Когато има ураганен вятър тази температура се усеща като минус 45 “, сподели още тя. Но добави, че възприятието е неописуемо при изкачването на върха.

Вижте във видеото какво още сподели тя за похода към върха.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР