Изискваните възраст и стаж за придобиване право на пенсия, се

...
Изискваните възраст и стаж за придобиване право на пенсия, се
Коментари Харесай

Изискваните възраст и стаж за придобиване право на пенсия, се повишават от 1 януари догодина

Изискваните възраст и стаж за придобиване право на пенсия, се покачват от 1 януари следващата година. Вдигането на стажа и възрастта за пенсиониране цели да постъпват повече пари в осигурителната система и да се контролира процесът на новото пенсиониране.

Пред Дарик радио Преслав Китипов, ръководител на Института на дипломираните финансови консултанти, разяснява, че е допустимо осигурителни вноски да се усилят. По думите му гледайки през призмата на държавния бюджет това ще се случи, тъй като оптималният застрахователен приход се повишава, а от тук следва да се извади изводът, че през заложените проценти осигурителните вноски ще се повишат.

С два месеца от началото на идната година се подвига възрастта за пенсиониране.При трета най-масова категория труд за дамите ще са нужни 62 години и 2 м. възраст, респективно 36 години и 6 м. стаж. При мъжете нужната възраст е 64 година и 7 м. и 39 години и 6 месеца стаж.

Пред Дарик Преслав Китипов изясни, че тези числа ще се повишават с 2 месеца през идващите няколко години, до момента в който в последна сметка през 2029 година за дамите нужната възраст ще бъде 63 години и 37 години стаж, а за мъжете 65 години възраст и 40 години стаж.

След това е заложено нарастването да се повишава с три месеца, т.е. малко по-бързо. Тук приказваме за дамите, тъй като през 2029 година за мъжете това увеличение прекъсва. Целта е до 2037 година пенсионната възраст за мъжете и дамите да се изравни и да стане 65 години. Респективно за дамите стажът ще е 37 години, а за мъжете 40 години ”.

Той посочи, че съгласно Кодекса за обществено обезпечаване след 2037 година има опция и евентуално пенсионната възраст ще бъде повишава със междинната дълготрайност на живота.

„ Що се отнася до статистиката сега – това няма да бъде фактор, тъй като продължителността на живот на процедура не нараства. Това е и фактор от пандемията ”.

Относно честите изявления и опасения, че пари за пенсии няма или няма да има, Китипов разясни, че на никое място по света държавното публично обезпечаване не се самоиздържа и страната дотира разликата от централния бюджет. По думите му устойчивостта на Национален осигурителен институт не се мери през неговия недостиг и пари за пенсии ще има.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР