Изискването антибиотици и лекарства за диабет да се изписват само

...
Изискването антибиотици и лекарства за диабет да се изписват само
Коментари Харесай

Е-рецептите породиха редица проблеми, всяка втора не е изпълнена

Изискването антибиотици и медикаменти за диабет да се изписват единствено с електронна рецепта породи редица проблеми за пациентите и провокира разногласия сред лекарите и фармацевтите.

Данните демонстрират, че през миналите три дни всяка втора рецепта не е изпълнена, а пациентите се постанова да обикалят аптеки в търсене на съответен медикамент или да се връщат още веднъж при лекарите за смяна на рецептите.

Оказва се, че лекарите нямат достъп до информация за наличните в аптечната мрежа лекарства и разновидности на опаковките, а фармацевтите не могат да оферират подмяна, в случай че това не е разрешено авансово в системата от лекуващия доктор.

Пред Дарик от Националната аптечна камара разясниха, че проблеми няма да има, в случай че лекарите изписват интернационално приетото име на медикамента, а не комерсиалното такова.

Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев посочи, че проблеми и неизпълнени предписания няма да има, в случай че лекарите не изписват медикаментите с комерсиалните им наименования и позволяват промяна с генерични артикули.

Като проблем се обрисува и невъзможността на лекарите от незабавна помощ да издават електронни предписания. От една страна те нямат нужните електронни подписи, а от друга работят в условия на неотложност, посещават адреси, в които може да няма интернет и сходни действия биха довели до в допълнение закъснение. Пред Дарик незабавните медици разясниха, съществуват действителни опасности пациентите да останат без нужното лекуване.

Припомняме, че от 16 октомври 2023 година медикаментите за диабет и антибиотиците се изписват от лекарите единствено по електронен път.

Причините за измененията са за попречване на дефицита на лекарствени артикули и справяне с антимикробната устойчивост, както и реализиране на рационална приложимост на лекарства, се показва в претекстовете на министъра на опазването на здравето към оферти план за промени.

Друга причина за нормативните промени е водената от Министерството на здравеопазването политика по въвеждане на електронно опазване на здравето, чиято стратегическа цел е подобряването на публичното здраве, обезпечаване на достъп до медикаменти, повишение на успеваемостта и понижаване на разноските на здравните услуги.

С смяната се цели и недопускане на нерегламентирани практики, които биха довели до дефицит или неналичия на лекарствени артикули, което би заплашило живота и здравето на нуждаещите се пациенти.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР