Изигра положителна роля, но по принуда Михаил Горбачов, последният лидер

...
Изигра положителна роля, но по принуда Михаил Горбачов, последният лидер
Коментари Харесай

Лех Валенса: Не съм сигурен дали Горбачов не ни измами

Изигра позитивна роля, само че по насила
Михаил Горбачов, последният водач на Съветския съюз, изигра позитивна роля в прекратяването на Студената война, само че го направи по насила, защото комунизмът към този момент беше почнал да се разпада, съобщи през днешния ден някогашният полски президент и водач на синдиката " Солидарност " Лех Валенса, съобщи Ройтерс. Валенса изрази подозрения, че Горбачов е измамил Запада, защото е знаел, че по този начин или другояче Съюз на съветските социалистически републики е нямало по какъв начин да бъде избавен. 

Горбачов умря във вторник на 91-годишна възраст в болница в Москва. На Запад оплакват руския водач като популярен общественик, оказал помощ за рухването на Желязната завеса, само че в Русия гибелта му породи хладни реакции.

През шестте години сред 1985 и 1991 година, когато Горбачов беше на власт, той подписа оръжейни контракти със Съединените щати, както и откри партньорства със западните сили, което разреши да се вдигне Желязната завеса, разделяща Европа след Втората международна война, и което докара до обединяването на Германия, напомня Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Лех Валенса, притежател на Нобелова премия за мир през 1983 година поради ненасилствената си битка за свободни профсъюзи и човешки права в Полша и първият свободно определен полски президент след Втората международна война, съобщи, че Горбачов е оказал позитивно въздействие, само че добави, че той персонално има подозрения по отношение на това какви са били претекстовете му.

" Разбира се, би трябвало да го оценим позитивно, той изигра позитивна роля, само че това беше по насила ", сподели някогашният полски президент пред Ройтерс.

" Не това искаше той да направи. Но той беше заставен да го направи поради обстановката ", сподели Валенса.

" Комунизмът се разпадаше, имаше от ден на ден и повече проблеми с това и той се опитваше да откри метод да го избави. И в случай че би трябвало да бъде почтен, не съм сигурен дали в последна сметка не ни измами, тъй като знаеше, че Съюз на съветските социалистически републики не може да бъде избавен ", добави Валенса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР