Изграждането на палатков лагер за украински бежанци в буферната база

...
Изграждането на палатков лагер за украински бежанци в буферната база
Коментари Харесай

Палатки и фургони в Сарафово и Елхово - новият план за временно настаняване на украинци


Изграждането на палатков лагер за украински бежанци в буферната база на Министерство на защитата в Сарафово към този момент е в ход, като потенциалът му ще е за настаняване на 600 души, заяви бТВ. Това се случва ден, откакто страната, в лицето на вицепремиера по дейно ръководство Калина Константинова, разгласи, че проектът за разселване навътре в страната в държавни почивни бази на украинските жители се анулира. Отговорността за това решение и несработването на въпросния проект бе трансферирана на самите бежанци, а за " най-уязвимите " бе препоръчан разновидността с бежански лагери в Сарафово и Елхово.

Премиерът Кирил Петков през днешния ден разяснява от Брюксел видеообръщението на заместничката си и новите решения за ориста на бягащите от война хора, декларирали статут за протекция:

" За три месеца давахме невиждана поддръжка в едни от хубавите хотели на България. Сега влизаме в по-нормални рамки. Все отново те са бежанци. Българската страна не може да продължи до безспир да поддържа такова първокласно обитаваме. Влизаме в една действителност, която е по-близка до това, което може да се чака за бежанците ", сподели той. Константинова го е уверила, че изискванията, които страната дава за настаняване, са " положителни " и " нямаме някакви прекомерно неприятни условия, просто не са в хотелите ".

Днес, 31 май, е последният ден, в който украинците, които бяха настанени в хотели най-вече по Черноморието, могат да останат там. Малка част от местата за настаняване са се съгласили да продължат да подслоняват бежанци по новия вид на държавната стратегия за поддръжка на хотелиерите - 15 лева за легло и храна дневно, вместо досегашните 40 лева

Палатките в Сарафово са климатизирани и се построяват по всички условия, които има за бежански лагер. Без палатките базата има 240 места, по данни на зам.-областния шеф на Бургас Пламен Янев, представен от БНР. Първите 80 украинци към този момент са извозени с рейсове от Слънчев бряг.

Бежанският център в Елхово е ограден - т.е. от затворен вид, в каквито би следвало да се настаняват противозаконни мигранти, а не хора със статут на протекция. Той е оборудван с фургони за настаняване.

Пламен Янев изясни каква организация е основана:

" От през днешния ден всички украинци, които желаят да бъдат настанени в държавни бази, ще бъдат настанявани първо в буферни центрове, където ще бъдат интервюирани самостоятелно, не по телефона, действително открити техните потребности и по-късно ще им бъдат потърсени държавни бази, отговарящи техните потребности. Започваме с буферния център в Сарафово, откакто свършат там местата, продължаваме в Елхово ".

" В момента тече метаморфоза на процесите, защото огромна част от украинските жители от хотелите още не са декларирали твърдите си стремежи къде и биха желали да бъдат настанени ", изясни пък регионалният шеф на Варна Благомир Коцев за обстановката по Северното Черноморие, представен от бТВ. По думите му настаняването в така наречен буферни центрове ще е краткотрайно и оттова ще продължи анкетирането на хората, с цел да заявят желанията си.

Държавната анкета, която бежанците трябваше да попълнят преди разселването в държавни бази в страната, бе оповестена на 24 май, а срокът да се върне отговор бе 27 май.

„ Оказва се, че доста от хората са си намерили други способи да бъдат настанявани. Търсят се квартири, отиват при познати и другари, тъй че този развой сега тече “, изясни регионалният шеф на Варна. „ Искаме да забележим през днешния ден каква част от хората в действителност ще излязат от хотелите сами и тези, които са най-уязвими, несъмнено, за тях ще бъдат обезпечени държавни бази “, добави Коцев.

Преди седмица беше оповестено, че към 7000 бежанци би трябвало да бъдат преместени от хотели край Варна във ведомствени бази. По данни от област Бургас към 2000 са украинските жители, които би трябвало да изоставен през днешния ден хотелите по Южното Черноморие.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР