Изграждането на нов телескоп, който ще се използва главно за

...
Изграждането на нов телескоп, който ще се използва главно за
Коментари Харесай

Китай започна изграждането на нов телескоп за наблюдение на космически отпадъци

Изграждането на нов телескоп, който ще се употребява основно за разкриване на галактически парчета в междинна и висока орбита към Земята, стартира в северозападната част на китайската провинция Цинхай, заяви радио „ Китай “.

Той е създаден от обсерваторията „ Цъдзинсян “ към Китайската академия на науките и се намира в град Лънху на 3800 метра надморска височина.

Очаква се спектърът на телескопа да бъде приключен до 2023 година и да запълни неналичието в Китай на тази технология.

„ Телескопът ще бъде кадърен да открива дребни галактически парчета и да дефинира орбитата и държанието им, като по този метод дава ранно предизвестие и прави допустимо избягването на конфликт с парчета, застрашаващи сигурността на галактическите кораби “, сподели Лей Чънмин, астроном от обсерваторията „ Цъдзинсян “.

Тиен Кайжан, заместник-директор на Управителния комитет на индустриалния парк „ Лънху “, съобщи, че с помощта на отличното си географско състояние, градът се е трансформирал в астрономическа база, в която сега има шест научноизследователски звена и осем плана за телескопи. В бъдеще Лънху се чака да се трансформира в най-голямата база за астрономически наблюдения в Китай и център от международна класа.

Градът се намира на 944 км от административния център на провинцията Синин. Ясните нощи тук основават доста положителни условия за астрономически наблюдения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР