Изграждането на Национална детска болница ми беше поставено като задача

...
Изграждането на Национална детска болница ми беше поставено като задача
Коментари Харесай

Министър Меджидиев: Надявам се, че бъдещото редовно правителство няма да даде заден ход за изграждането на Националната детска болница

Изграждането на Национална детска болница ми беше сложено като задача от президента и като приоритет на Министерството на здравеопазването, в съдействие с другите министерства, успяхме в къси периоди да изберем подобаващ терен за градежа на болничното заведение, който да дава отговор на всички критерии за съвременна европейска детска болница.

Този приоритет на служебното държавно управление беше доказан с решение на Министерски съвет от 02.11.2022 година, утвърждаващо статут на „ обект с национално значение “. По този метод беше направено всичко належащо за улеснението процедурите и периодите, свързани със строителството на болничното заведение, като упоритостта ни е при започване на идната година да стартира и действителният градеж на постройката. Това уточни министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев при отчитането активността на служебното държавно управление. „ Надявам се, че бъдещото постоянно държавно управление няма да даде заден ход за построяването на Националната детска болница “, съобщи още той.

Здравният министър акцентира, че показателни за екипността и положителната колаборация в границите на кабинета са както навременната реакция на страната при случая с авариралия на Автомагистрала „ Тракия “ рейс, превозвал деца от Р Сърбия, по този начин и дейностите на институциите по повод преодоляването на Коронавирус ситуацията.

Д-р Меджидиев уточни, че по повод системата на незабавната здравна помощ още при встъпването му в служба на територията на София са разкрити спомагателни изнесени екипи, с което доста е кратко времето за идване на адрес. Подобрена беше свързаността на информационно-комуникационните системи в незабавната здравна помощ, което улесни координацията сред ЦСМП, лечебните заведения за болнична помощ и Националната здравно-информационна система (НЗИС). Системата интегрира над 350 лечебни заведения, 52 незабавни отделения, 3 700 болнични отделения, 27 ЦСМП със 170 филиала към тях и над 500 коли за спешна помощ. Интеграцията на тези услуги разрешава идентифицирането на допустимо най-близкото лечебно заведение с уместно равнище на подготвеност за оказване на здравна помощ съгласно съответния случай. В тази връзка беше призната Наредба за действието на НЗИС, която регламентира обсега и работните процеси на системата и сътвори условия за възстановяване на организацията и контрола на дейностите по запазване и възстановяване на човешкото здраве и за повишение на качеството на здравното обслужване в страната. Беше даден стартът на мобилното приложение „ еЗдраве “, чрез което жителите имат достъп през мобилно устройство до персоналното си пациентско досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в НЗИС.

Министър Меджидиев уточни, че са нараснали и заплатите в незабавната помощ и в районните здравни инспекции, което съставлява стъпка към превъзмогване дефицита на дипломиран и стимулиран личен състав. Мярка в процеса по кадровото подкрепяне и задържането на експерти в системата на здравеопазването са и одобрените през месец декември 2022 година със заповед на министъра на здравеопазването над 400 места за специализанти по разнообразни медицински специалности за 2023 година, които ще се финансират от страната.

През регистрирания интервал са подписани шест оперативни съглашения между МЗ и МФ за осъществяване на шестте промени, които са част от Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България. Приети са Национална здравна тактика 2021-2030 година – водещият стратегически документ за бранш „ Здравеопазване “, който показва дълготрайната визия за развиването му, стратегическите цели и цели, както и съответни политики за тяхното изпълнение; Национална карта на дълготрайните потребности от здравни услуги, както и Национален проект за битка с рака в Република България 2027.

При доклада за свършеното от екипа му доктор Меджидиев уточни, че с финансови средства са подкрепени голям брой лечебни заведения, които са имали нужда от такава поддръжка, само че не са били подпомагани от министерството навреме.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР