Изграждането и въвеждането на електронна система, чрез която да се

...
Изграждането и въвеждането на електронна система, чрез която да се
Коментари Харесай

Въвеждат E-система за следене на лекарствата


Изграждането и въвеждането на електронна система, посредством която да се следи какви медикаменти има на българския пазар и дали има дефицит. Това предложение е внесла Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти (БАРПТЛ) ) в Министерството на здравеопазването, заяви нейният изпълнителен шеф Боряна Маринкова, представен от "Монитор ".
То е част от пакета оферти, които сме дали, с цел да залегнат като смяна в Закона за лекарствените средства, разясни тя пред „ Монитор ". От БАРПТЛ оферират нормативната уредба да се промени по този начин, че медикаментите, които са със заличена регистрация, само че не поради някакви отклонения в качеството им и заплаха за здравето, да могат да се внасят легално при нужда при специфичен режим, в случай че лечението на пациентите постанова това. Това са така наречен дерегистрирани лекарства. Като се има поради, че доста лекарствени артикули напущат българския пазар, тъй като производителите им ги изтеглят от тук, е по-добре да има опция те да бъдат внасяни по изключение, вместо заболели и техните близки да пътуват в чужбина или да си ги поръчват от другаде без да е ясно с какъв генезис са те. Сега практиката да се пазари от непроверени места от една страна крие риск, а от друга - няма кой да дава отговор за сигурността им, разяснява още Маринкова.
Този импорт може да се прави от притежателите на позволение за приложимост, само че в този момент те не всеки път могат да внесат един или различен артикул бързо.
Точно в такива моментr би трябвало да има опция да се употребява паралелната дистрибуция, съобщи още изпълнителният Маринкова и добави, че по този метод се взема решение казусът с дефицита на някои медикаменти в Европейски Съюз. Близо 350 сигнала от цялата страна за изчезнали медикаменти са получени на платформата на асоциацията към края на декември предходната година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР