Изготвянето на технически паспорт на жилището ни ще струва между

...
Изготвянето на технически паспорт на жилището ни ще струва между
Коментари Харесай

До 2022 г.: Всички сгради с технически паспорт

Изготвянето на механически паспорт на жилището ни ще коства сред 100 и 500 лева До 2022 година всички здания би трябвало да имат документ дали са изправни и да си платят за това.
Общо 4 милиона жилища има в България. Над 20 хиляди от тях са в здания, които са остарели и зле поддържани. Затова би трябвало да се направи проучване, което да покаже какво по постройките се е амортизирало.
"Темата не е нова. Тези досиета на постройките се вършат, с цел да има оптимален експлоатационен период ", сподели юрист Иван Марчев.
Около 5 лева на квадратен метър ще коства правенето на паспортите, изясни Марчев. Добре е всеки да се планува и да задели пари занапред.
"Нека на тези паспорти по-скоро да се гледа като заплащане, което ще отнеме към година ", разяснява той и уточни, че някои здания към този момент имат такива механически паспорти.
"Това е развой на проучване от инженери - какъв брой е здрава постройката, покрив, основи, асансьори и други съоръжения ", изясни още той пред Bulgaria ON AIR.
След обследването би трябвало да стане ясно дали в блока са бутани носещи стени, трегери или колони и дали има заплаха от сриване при земетресение.
Експертите поучават домоуправителите да стартират да събират пари овреме.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР