Изготвен е проект на Наредба за осигуряване на здравословни и

...
Изготвен е проект на Наредба за осигуряване на здравословни и
Коментари Харесай

Леенето на метали неизменно е сред трите най-рискови производства

Изготвен е план на Наредба за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд при леене на метали и железни сплави, оповестиха от Министерството на стопанската система. Това се прави по отношение на нуждата от осъвременяване на настоящата все още нормативна уредба според условията на Закона за здравословни и безвредни условия на труд.

Проектът е прегледан със обществените сътрудници и импортиран за разискване и мнение от Националния съвет по условия на труд.

Става въпрос за работните места, където се прави леене на метали и железни сплави, като се изключи производството на първоначални метали и при производството на вторични метали, предопределени за валцуване, щамповане, евакуиране и други типове пластични деформации.

Към момента липсват и настоящи използвани нормативни актове, регулиращи съответната индустриална активност, което затруднява работодателите в предприятията, изключително МСП, които са преобладаващата част, при образуване на активността в региона на здравословни и безвредни условия на труд и надлежно, контролните органи за използване и дейно практикуване на надзор.

Производството „ леене на метали “ е високо рисково произвеждане макар новите технологии, при които съществени рискови действия се цифровизират, вкарва се автоматизация на процеси за минимизиране на директните опасности за работещите. То непроменяемо е измежду първите три рискови производства, което е видно и от годишните Заповеди на министъра на труда и обществената политика за установяване на коефициента на трудов травматизъм. Професионалните болести при неприлагане на групови ограничения за отбрана и неизползване на подобаващи персонални защитни средства също са съществени – силикоза, алергични болести, работата при леене на някои цветни метали е допустимо да провокира ракови болести и други.

Изискванията за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд при леене на метали се ползват към предприятията и заетите в тях от подсектор 24.5 на Класификатора на икономическите действия 2008: „ леене на метали “, които по данни на Национален осигурителен институт са към 4500 души в 89 компании, където доминират микро- и дребните предприятия с до 49 души личен състав – 73 броя; междинните със заети от 50 до 249 души са 12, а огромните, с над 249 души са единствено 4. Липсата на ясно написани условия и правила слагат в изключително огромно усложнение микро и дребните предприятия в образуване на дейностите по здравословни и безвредни условия на труд и предварителната защита на рисковете при леенето на метали.

Очакваният резултат от приемането на плана е издаване на обединен подзаконов нормативен акт за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд, използван за всички предприятия, извършващи леене на метали, както и повишение привлекателността на специалността и мотивираността на младежи да работят в тези производства.

Предложеният план не води до влияние върху държавния бюджет. В предприятията, в които ще се наложи предприемане на ограничения за групова и/или самостоятелна отбрана на работещите при леене на метали, финансовите разноски са за сметка на работодателя, в осъществяване на законово избраните отговорности да обезпечи здравословни и безвредни условия на труд във всички случаи, свързани с работата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР