Изглежда, че на Марс може да чакаш цяла вечност, за

...
Изглежда, че на Марс може да чакаш цяла вечност, за
Коментари Харесай

Вижте тези впечатляващи марсиански прашни дяволи край „Пърси“

Изглежда, че на Марс може да чакаш цяла безкрайност, с цел да се появи един прашен демон. И най-после се образуват три едновременно.

За благополучие, инженерът Кевин М. Джил от Лабораторията за реактивно придвижване (JPL) на NASA, именуван постоянно (и изцяло заслужено) „ марсиански фотограф “, съумява да ги забележи в фотоси, направени от марсохода „ Пърси “.

Той освен ги вижда, само че и обработва суровите изображения, усъвършенства контраста и ги сглобява в една къса, само че забележителна анимация, която демонстрира по какъв начин прашните дяволи бродят из повърхността на Червената планета. Фотографиите, направени от навигационните камери на „ Пърси “, не се отличават с допустимо най-хубавото качество (целта им не е да правят детайлни наблюдения). Джил обаче съумява да сътвори от тях  нещо в действителност пленително. Те са направени на 372-рия ден от пътешествието на марсохода на Червената планета (т.е. на 7 март тази година).

Прашните дяволи съставляват колони от извисяващ се въздух, който се движи из повърхността на планетата. Те се срещат относително постоянно на Марс. Земята става по-гореща от въздуха над нея – горещият въздух се изкачва нагоре, а по-студеният слиза надолу. Този развой основава вихрушки, които опустошават със себе си песъчинките в региона и добиват забележима форма. Повечето от тях са дребни и се появяват понякога, само че когато изискванията са подобаващи, могат да станат както многочислени, по този начин и огромни.

Марсианската атмосфера е 100 пъти по-тънка от земната. Ето за какво тези прашни дяволи не могат да нанесат кой знае какъв брой вреди. С течение на времето обаче те разместват пясъка и извайват ледената пустинна среда, която виждаме през днешния ден.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР