Изгарянето на Корана е законен, но неуместен акт. Така шведските

...
Изгарянето на Корана е законен, но неуместен акт. Така шведските
Коментари Харесай

Ердоган е изправен пред избор между репутацията и НАТО

„ Изгарянето на Корана е легален, само че неудобен акт. " Така шведските управляващи реагираха на следващия скандал в връзките сред Стокхолм и Анкара, който нарани възприятията на доста мюсюлмани. Как президентът Ердоган ще отговори на това? И по какъв начин влошените връзки сред Швеция и Турция ще повлияят на разширението на НАТО на север и изток?

В събота покрай турското посолство в Стокхолм представители на крайнодясната партия " Твърд курс " проведоха протест с изгаряне на Корана. Отбелязва се, че основателите на акцията са получили позволение за провеждането му от шведските управляващи. Турското външно министерство се обърна към шведските управляващи с апел да подхващат ограничения за попречване на тази акция още преди да е почнала, само че се оказа, че не е чуто.

В отговор на това пред генералното консулство на Швеция в Истанбул се организира огромен протестен протест, по време на който турски деятели предизвикателно изгориха шведското знаме. Според турски медии, след изгарянето на националния байрак на Швеция, участниците в митинга са се молили, до момента в който са чели Корана. На идващия ден в Анкара се организира нов митинг.

Припомняме, че антитурските акции в шведската столица не престават към този момент втора седмица. На 12 януари наоколо до постройката на кметството на Стокхолм кюрдска група окачи плашило на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Британският вестник „ Гардиън “ заяви, че по отношение на този случай в турското външно министерство е бил извикан шведският дипломат в Анкара.

На фона на тези събития турският водач сподели, че връзките сред Турция и Швеция могат да станат доста по-напрегнати, в случай че Стокхолм не предприеме дейности против Кюрдската работническа партия (ПКК), която в Турция се счита за терористична. Той също по този начин акцентира, че Стокхолм и Хелзинки са отказали да екстрадират към 130 терористи, макар че това е едно от изискванията Анкара да ратифицира молбата за участие на тези страни в НАТО.

Турските управляващи също по този начин анулираха визитата на шведския министър на защитата Пол Йонсон, планувано за 27 януари в републиката, сподели турският министър на националната защита Хулуси Акар. Според него повода са антитурските дейности в Стокхолм и нежеланието на шведските управляващи да подхващат съответни ограничения в това отношение.

В същото време изгарянето на свещената книга на мюсюлманите - Корана - провокира мощна реакция освен в Турция, само че и в други страни. По-специално, гневни реакции бяха маркирани в Саудитска Арабия, Йордания, Мароко, Кувейт, а също и в Русия. Така ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров осъди случая, отбелязвайки, че с този акт всички забъркани са се обрекли на постоянно проклинание.

В Руската православна черква изгарянето на Корана беше наречено " акт на неприемлив вандализъм ". От РПЦ означават още, че оскверняването на свещени предмети е ориентирано еднообразно против всички вярващи и е опит за налагане на светоглед, в който няма място за почитание към светинята, без значение към коя вяра принадлежи.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом съобщи в „ Туитър “ че „ ислямофобските провокации са ужасни “. Според него в Швеция е позволена " необятна независимост на изложение ", само че това не значи, че управляващите в страната споделят всички тези отзиви. По-късно шведският министър председател Улф Кристерсон направи сходна оценка, като означи, че свободата на словото е съществена част от демокрацията, само че това, което е законно, не е безусловно подходящо.

Турското външно министерство на собствен ред също остро осъди изгарянето на Корана в Стокхолм покрай турското посолство и прикани шведските управляващи да подхващат съответни стъпки за битка с тероризма.

В тази връзка сенатор Алексей Пушков означи, че в този момент Турция е подложена на тестване за разбиране в света като значима и най-важното самостоятелна политическа мощ. Според Пушков, в случай че всичко се ограничи до митинги, възмутени изказвания на турското външно министерство и закани против Швеция от турски депутати, тогава ще е ясно, че Швеция е спечелила.

Според него единственият отговор, потвърждаващ сериозността на желанията на Турция, би бил блокиране на влизането на Швеция в НАТО и опцията за пазарлък под формата на приемане на „ обезщетения “ от Съединени американски щати под формата на доставки на най-новите военни самолети за Турция би била от изгода за нея, само че „ няма да поправи, че е нанесен удар по имиджа на Турция на международната сцена “. Това е изключително правилно, в случай че след всички закани и решителни изказвания по въпроса за приемането на Швеция в НАТО Ердоган отстъпи.

Освен това, съгласно специалистите, Русия би трябвало да следи от близко държанието на Ердоган в актуалната обстановка, защото точно неговите дейности в близко бъдеще ще дефинират по-нататъшната орис на разширението или неразширяването на Алианса на север и изток.

Политологът Андрей Кортунов също означи, че " още веднъж сме изправени пред ценностен спор ". „ За шведите свободата на изразяването е безспорна полезност, тъй че те биха могли да изгорят всяка друга свещена книга. За Турция и доста други страни сходен акт е предизвикателство към обичайните полезности и безусловно недопустимо държание “, сподели той.

„ Особеността на актуалната обстановка е, че турският президент Ердоган скоро ще има избори. Кампанията няма да е лека поради икономическите проблеми в страната. Сега мисля, че турското управление интензивно ще разпространява тази тематика, с цел да разпалва антизападните настроения. А самите избори сигурно ще се трансфорат в гласоподаване на въпроса кои са главните полезности за турците: западни или обичайни “, твърди политологът.

Отговаряйки на въпрос за бъдещите вероятности за влизане на Швеция в НАТО, Кортунов счита, че „ Ердоган ще се опита да блокира този развой известно време, защото не всички претенции на Анкара са изпълнени от Стокхолм “. „ В последна сметка имам вяра, че шведите и финландците, благодарение на американците, въпреки всичко ще прокарат този въпрос. Но този случай ще послужи като още един мотив за турците да забавят влизането на шведите в НАТО “, отбелязва специалистът.

В същото време ориенталистът Кирил Семьонов прибавя, че " последните събития в Стокхолм дават на Турция още един мотив за демонстриране на злонамереността на Швеция освен към турците, само че и към целия ислямски свят ". „ Освен това шведските управляващи не се намесиха в акцията пред турското посолство, по този начин както не се намесиха в активността на кюрдските радикални обединения в страната. Всичко това Анкара ще употребява като причини за антитурската политика на Швеция “, счита специалистът.

„ Но това ще бъде настоящо до провеждането на президентските избори в Турция. В бъдеще Турция ще стане по-конструктивна по отношение на вероятностите за влизане на Швеция в НАТО. Но още веднъж, в случай че шведите изпълнят избрани условия “, сподели източникът.

„ Напълно допустимо е при тези условия всеки да се стреми към взаимни отстъпки, с цел да стане факт влизането на Швеция в НАТО. Например ще бъдат екстрадирани не 130 членове на ПКК, а 30 или ще бъдат депортирани в трета страна и впрочем. Въпреки че е ясно, че Турция ще упорства за осъществяване на нейните условия за противопоставяне на радикалните обединения “, споделя Семьонов.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР