Изданията PCMag и PCWorld публикуваха първите резултати от тестовете на

...
Изданията PCMag и PCWorld публикуваха първите резултати от тестовете на
Коментари Харесай

Ето и първите тестове на Intel Meteor Lake: AI-енджинът не се е проявил, но интегрираната графика направи мощен скок

Изданията PCMag и PCWorld разгласиха първите резултати от тестванията на един от показаните преди ден процесори от серията Intel Meteor Lake — той показва напредък спрямо предходните генерации чипове на Intel, а най-силната му страна се оказа интегрираната графика.

Дебютът на платформата Meteor Lake беше малко чудноват. Първо, флагманът Intel Core Ultra 9 185H ще бъде пуснат едвам през идната година, тъй че най-силният представител на серията на пазара е чипът Core Ultra 7 165H (16 ядра и 22 нишки). Второ, той също не беше наличен за тестване: на публицистите беше възложен ноутбука Acer Swift Go 14 с процесора Core Ultra 7 155H, който също има 16 ядра, 22 влакна, само че честотата му в Boost режим е с 200 MHz по-ниска от тази на по-старите модел. Интегрираната графика има 8 Intel Xe ядра. В допълнение към 28-W процесор, ноутбукът има 16 GB RAM. Acer Swift Go 14 беше тестван против няколко ноутбука, в основата на които стоят чиповете Intel Core от 12-то и 13-то потомство, Apple MacBook Air M2 и преносими компютри с чиповете Qualcomm Snapdragon X Elite Arm в основата.

В тестванията Cinebench и GeekBench, които мерят продуктивността на централния процесор, Intel Core Ultra 155H се показа добре: той стана водач в многоядрения тест Cinebench R23 (в по-новата версия на бенчмарка, многоядреният тест не се е провел) и беше на второ място след чиповете на Qualcomm в същата категория.

При измерването на продуктивността в обработката на логаритмите за изкуствен интелект, всичко се е оказало малко по-сложно. Ноутбуците с процесорите на Intel са били тествани благодарение на инструментите OpenVino и Core Ultra, които са утроили резултата, показан от компютър с предходното 13-то потомство Core чип. Arm процесорите на Apple и Qualcomm са посочили доста по-добри резултати, само че тестванията са били осъществени на друг енджин, тъй че е прекомерно рано да се вършат изводи: гонката в сегмента на AI едвам стартира.

В графичните бенчмаркове 3DMark (Wild Life Extreme) и 3DMark (Wild Life Extreme), Intel Core Ultra 155H елементарно превъзхожда предшествениците си, само че също толкоз елементарно изостава от чиповете Apple M2 и Qualcomm Snapdragon X Elite. Това беше показано и от игровите проби, осъществени от ресурса PCWorld: интегрираната графика е работила единствено при „ ниски “ и „ междинни “ настройки на качеството, даже не постоянно се е справяла с резолюцията от 1080p. В Shadow of the Tomb Raider при резолюция 1080p, новият чип на Intel е посочил 33 фрагмента в секунда при ниско качество на графиката, а в Cyberpunk 2077 е съумял да доближи 30 фрагмента в секунда освен при понижено качество на графиката, само че и при резолюция 720p.

Тестът PCMark 10, който отразява продуктивността на чипа в работните му приложения, съпоставя Acer Swift Go 14 с ноутбуците с Qualcomm Snapdragon X Elite, а Intel Core Ultra 155H е отстъпил и на двата.

Последният тест е тествал автономията на батерията — в него Acer Swift Go 14 въз основата на най-новия процесор е бил съпоставен с преносимите компютри, основани на чиповете от Intel и AMD. Тестът е включвал непрестанно възпроизвеждане на 4K-видео. Acer Swift Go 14 е издържал 546 минути (9 часа и 6 минути), изпреварвайки своите съперници с чиповете на Intel, само че губейки съкрушително от два компютъра с процесори от серията AMD Ryzen 7000, които са издържали повече от 13 и 15 часа.

Процесорите от серията Intel Meteor Lake са първите в „ синия “ лагер, които имат чиплетно оформление; също така това са първите модели, основани на технологията Intel 4 (7 nm). Първите проби демонстрират непретенциозно нарастване във всички посоки, като се изключи интегрираната графика — тя е станала доста по-производителна и се е оказала съперник на AMD Radeon 780M, само че предстоящо не можа да се побере изцяло в тъничък и лек ноутбук с 28-W чип.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР