Изчезващ вид египетски лешояд е бил намерен с куршум в

...
Изчезващ вид египетски лешояд е бил намерен с куршум в
Коментари Харесай

Бракониери убиха лешояда Бояна, който се превърна в символ на надеждата

Изчезващ тип египетски лешояд е бил открит с патрон в главата край град Джебел. Това е първият лешояд, който е излюпен в европейски зоопарк, пуснат на независимост в дивата природа и съумял да сътвори семейство.
Прочетете още
Птицата се споделя Бояна и беше същинска сензация, трансформирала се в знак на вярата, че типът може да бъде избавен.

Женският лешояд Бояна е излюпен в зоопарка в Прага през 2017 година. През 2018 година птицата е дарена на България по програмата за отбрана на типа и след акомодация е пусната на независимост в Източните Родопи.

" Последваха няколко години, в които тя странстваше по света, както всички млади лешояди, прелетя хиляди километри, стигна до Африка, посети над 20 страни и пристигна миг, в който тя се завърна в своя дом Източни Родопи и срещна любовта, дива птица ", сподели Волен Аркумарев от Българското сдружение за отбрана на птиците.

Така Бояна става първият египетски лешояд, отгледан в зоопарк, образувал двойка в дивата природа. Очакванията били идната година младото семейство да има потомство.

Историята на Бояна става емблема на вярата до тази седмица, когато от Българската асоциация за отбрана на птиците, откриват обезпокоителен сигнал в джипиес предавателя.

" Веднага нашият екип със особено подготвено куче посети региона и откри натрупа на птицата с огнестрелна рана, доста бързо беше образуван екип с представители на прокуратурата, полицията, горските. Престъпленията против дивата природа доста постоянно са последвани от различен тип закононарушения, значимото е да се насочи вниманието на обществото към този проблем и в действителност да има осъдени ", сподели Аркумарев.

Образувано е досъдебно произвеждане по случая. Апелът е всеки, който има информация за закононарушението да спомага на полицията. Ако се откри причинителят на това безчовечие, го заплашва до 20 000 лева санкция и 5 години затвор.

В страната ни са останали едвам 26 двойки от типа египетски лешояд.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР