Изчезването на динозаврите помогнало за разпространението на жабите. Така те

...
Изчезването на динозаврите помогнало за разпространението на жабите. Така те
Коментари Харесай

Кой спечели от изчезването на динозаврите?

Изчезването на динозаврите помогнало за разпространяването на жабите. Така те се трансформирали в едни от най-често срещаните типове земноводни на планетата. Това е един от главните заключения на проучването на Университета Бъркли в Калифорния.

Всичко почнало преди 66 млн. години. Огромен метеорит изтрил от лицето на Земята динозаврите и огромна част от флората и фауната.

Три типа жаби обаче оживели и съумели да еволюират и да населят планетата. Счита се, че 88% от днешните жаби са наследници на въпросните три типа. Днес се срещат към 6700 разнообразни типа жаби.

Изследването на Природонаучния музей на Флорида обаче разкрива, че едвам след изгубването на динозаврите, жабите са почнали да просперират като тип. Малките земноводни са се възползвали и са разширили биологичната си ниша, както и наличните запаси. Те почнали да опитват с „ нов метод на живот “. Пример за това е фактът, че преди падението на метеорита жабите снасяли яйцата си единствено във водни басейни, а след естественият прелом, виновен за заличаването три четвърти от типовете на планетата, те почнали да правят този развой и на сушата.




 Кой завоюва от изгубването на динозаврите? фотография #1  Кой завоюва от изгубването на динозаврите? фотография #2
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР