Изчезва ли българският картоф? Въпросът вече съвсем не изглежда лишен

...
Изчезва ли българският картоф? Въпросът вече съвсем не изглежда лишен
Коментари Харесай

Производители на български картофи алармират: Скоро ще купуваме само вносни, няма печалба от труда ни

Изчезва ли българският картоф? Въпросът към този момент напълно не наподобява лишен от смисъл, тъй като все по-трудно производителите у нас съумяват да стигнат до някаква, въпреки и минимална облага.
В самоковско село нивите с картофи понижават. И това има своето обикновено пояснение – финансово.
„ Картофите, за жалост, изпаднаха зад борда. Нямат обвързано подкрепяне в новия програмен интервал и по тази причина предложихме супер съответно подкрепяне, сходно в Румъния. На всичкото от горната страна те са ни и директен съперник, на един пазар сме, където километрите не играят основна роля при ценообразуването – да има обвързано подкрепяне при производството на семена, картофи ”, разяснява Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите. В околните дни Георги Червенков стартира да вади картофи. Разказва, че земеделската година е била доста сложна – първо със закъсняла пролет, след това с проливни превалявания, а най-после с дълъг парещ интервал. Каква цена на картофите ни чака още е рано да се каже.
„ Цената я дефинират огромните в Европа. И когато тя е прекомерно ниска, ние страдаме ”, изясни Червенков.
И тъкмо това отхвърля производителите. Статистиката е красноречива. „ Миналата година имахме 100 хиляди декара, а в този момент 50 хиляди. Липсата на в допълнение подкрепяне ще остави тези региони без средства за прехранване ”, разяснява още Джиков. От Асоциацията на картофопроизводителите са сериозни към държавното управление, тъй като не виждат задоволително осведомени и готови в земеделското министерство.
Много болна е и тематиката за пазарите. Такива за родните производители съвсем няма, тъй като вносът влиза на всички места и измества родните картофи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР