Избухването на COVID-19 пандемията в целия свят накара много микробиолози

...
Избухването на COVID-19 пандемията в целия свят накара много микробиолози
Коментари Харесай

Спрей убива коронавируса за 60 секунди в Турция

Избухването на COVID-19 пандемията в целия свят накара доста микробиолози да работят за намиране на решения. Докато здравните експерти работят интензивно в лаборатории, с цел да създават ваксини и лекувания, в университета Улудаъ в Бурса бе създаден спрей за нос, който може да убие ковид единствено за една минута.

Решението, наречено Геноксин (Genoxyn), което изцяло убива вируса, е създадено от доцент доктор Чехиме Гюлсюн Темел, помощник доктор Ахмет Юмит Сабанджъ и доктор Джунейт Йозакън, учител в катедрата по здравна микробиология на университета Улудаъ.

Изследователите си сътрудничат и с други учени от университетите Улудаъ и Чукурова, с цел да тестват антимикробните и антивирусни резултати на създадения спрей. Проучването откри, че разтворът предотвратява размножаването на бактерии и вируси.

Сабанджъ сподели, че е почнал изследванията си за отбрана от разнообразни заболявания преди началото на пандемията от ковид. „ С Джунейт Йозакън показахме, че разтворът има антибактериална интензивност и след началото на пандемията, помислихме дали можем да разработим това решение, с цел да допринесем и за битката против COVID-19. И по този начин, усъвършенствахме нов орален и назален спрей и го изпратихме за проби за биосъвместимост “, сподели той.

„ Вече беше известно, че точките на предаване на вируса са устата и носът и нашите проучвания откриха, че разтворът по едно и също време убива и лекува вируса върху устата и носната тъкан при впръскване. Смъртта на вируса за малко време значи попречване на навлизането му в клетките и понижаване на броя на вируса в тялото. Ако разтворът може да предотврати заразяване, той ще бъде добър бранител за нас “, изясни Сабанджъ.

Междувременно Темел съобщи, че са потвърдили, че разтворът убива вируса в границите на минута и най-важното е, че разтворът не поврежда епителните кафези на хората в лигавиците им. „ Доказахме даже, че има лековит резултат върху тези кафези. Следователно това значи, че е безвредно да се употребява, защото не вреди на човешките кафези “, сподели тя.

Йозакън, въпреки това, сподели, че Сабанджъ е предложил това решение още преди две години, с цел да бъде тествано за антимикробна интензивност. „ Въз основа на интернационалните способи установихме, че имаме артикул, който може да се употребява с  ефекти за укрепване на тъканите и попречване на болестта. “, изясни той.

„ След като бяха направени още разработки, продукта стана по-ефикасен, защото използвахме най-новите нанотехнологични технологии. Подобреният спрей стартира да демонстрира продължително влияние, като има и биосъвместимост, което значи, че работи, без да поврежда човешките тъкани и кафези “, сподели Йозакън.

Първоначално спреят е бил тестван за антивирусна успеваемост, против постоянно срещани вируси, само че когато е почнала пандемията от ковид, проби на тримата откриватели демонстрираха, че продукта има директен резултат и върху новия ковид.

„ Установихме, че има летален резултат против всевъзможни бактерии, гъбички и изключително вируса SARS-CoV-2, “ сподели Йозакън.

Предстои спрея да бъде удобрен за необятна приложимост в страната. Така той ще бъде като част от превантивните способи които ще се употребяват против Covid-19 пандемията.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР