Избраният за депутат в 47-ото Народно събрание Крум Зарков ще

...
Избраният за депутат в 47-ото Народно събрание Крум Зарков ще
Коментари Харесай

Крум Зарков ще се кандидатира за лидер на БСП на прекия избор догодина

Избраният за народен представител в 47-ото Народно заседание Крум Зарков ще се кандидатира за водач на Българска социалистическа партия на упования директен избор следващата година.

Спекулации за кандидатурата му имаше от седмица, само че довечера той разгласи присъединяване си във вътрешните избори в новото предаване " Демокрацията " на ТВ1.

Според взетото " на автограф " решение на Националния съвет предходната събота конгресът на Българска социалистическа партия би трябвало да се събере на 22 януари, с цел да установи оставката на Корнелия Нинова след изборния провал, да разгласи краткотраен водач и да насрочи втория в историята на партията директен избор за водач.

Очаква се зад Крум Зарков да застанат както критиците на Корнелия Нинова, по този начин и редови социалисти. Има спекулации, че актуалният водач ще стартира Кристиан Вигенин за неин правоприемник.

Днес Крум Зарков сподели, че не претендентът на вътрешната съпротива и че се надява да има задоволително съперници. Според него изборът би трябвало да е директен и да не се връщат старите правила за избор на водач - от конгреса. Той даде обещание, че в случай че стане водач, Българска социалистическа партия ще работи по тематиките, които вълнуват и млади, и възрастни.

На първия на 12 септември 2020 година Корнелия Нинова завоюва втория си мандат като водач на първия директен избор с гласовете на 43 228 социалисти при 53 807 дали своят вот от 80 236 членове по лист. Основният й конкурент тогава бе предходният й заместител Кирил Добрев.

Юристът Крум Зарков (39 г.), който е приключил право в " Сорбоната ", бе част от екипа на " Позитано " 20 на предходния водач Михаил Миков. След избирането й Корнелия Нинова го предложения в тясното управление на Българска социалистическа партия - Изпълнителното бюро, където бе до скоро. След изборната загуба на 4 април т.г. той и Янаки Стоилов желаеха оставката на Нинова и след това бяха отстранени от бюрото, където имаше и други смени. Той е и член на необятното управление - Националния съвет, като м.г. е единственият определен в него с болшинство (повече от половината от гласувалите на конгреса, другите 184 места се попълнят по висшегласие или поради заеманата длъжност).

Крум Зарков е народен представител в 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно заседание като народен представител от Русе, като в първите две е зам.-председател на парламентарната група, а във всички - зам.-председател на правната комисия.

Междувременно вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия твърди, че е събрала нужните подписи (64 от 185) за привикване на следващия ден след обяд на присъствено съвещание на Националния съвет, тъй като желаят конгресът да е незабавен и още тази година, както и Корнелия Нинова да не води договарянията за държавно управление. Според управлението на " Позитано " 20 подписка не е подадена и пленум на следващия ден няма да има.

Дори и опозицията на водача да се събере в партийната централа, не може да реши нищо, само че може да ускори вътрешното напрежение.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР