Избраният президент на Малдивите казва, че се придържа към предизборното

...
Избраният президент на Малдивите казва, че се придържа към предизборното
Коментари Харесай

Новоизбраният президент на Малдивите казва, че се е ангажирал да премахне индийската армия от архипелага

Избраният президент на Малдивите споделя, че се придържа към предизборното си заричане да отстрани индийския боен личен състав ситуиран в страната на архипелага, обещавайки, че ще инициира процеса

От МОХАМЕД ШАРУХАН Associated Press, 3 октомври 2023 година, 2:41 ч. Изборна победа, че той няма да поддържа непозната войска да остане на Малдивите срещу волята на нейните жители.

„ Хората ни споделиха, че не желаят непозната войска тук “, сподели той.

Това е сериозен удар за Индия в нейното геополитическо съревнование с Китай в района на Индийския океан, където балотажът на президентските избори на Малдивите в събота се преглежда като виртуален референдум за коя от районните сили ще има най-голямо въздействие върху архипелага. Президентът в оставка Ибрахим Мохамед Солих, който беше определен за президент през 2018 година, се бори с изказванията на Муиз, че е разрешил на Индия неконтролирано наличие в страната. Партията на Муиз, Народният народен конгрес, се счита за мощно прокитайска.

Основната тематика на акцията на Муиз беше за хипотетична опасност за суверенитета на Малдивите от някакъв индиец боен личен състав на остров, част от дългогодишната тактика на партията „ Индия на открито “.

Солих настоя, че наличието на индийската войска на Малдивите е единствено за построяването на корабостроителница според съглашение сред двете държавни управления и че суверенитетът на страната му няма да бъде нарушен.

Бившият президент Абдула Ямин, водач на Националния национален конгрес, направи Малдивите част от китайската самодейност „ Пояс, веднъж “ по време на неговото президентство от 2013 година до 2018 година Инициативата е предопределена за създаване на железопътни линии, пристанища и автомагистрали за разширение на търговията — и въздействието на Китай — в Азия, Африка и Европа.

Yameen беше изместен в неделя от пандиза в домакински арест, като към този момент изпълняваше едно от предизборните обещания на Muiz, преди той публично да встъпи в служба на 17 ноември.

Малдивите се състоят от 1200 коралови острова в Индийския океан, ситуирани до основния корабен път сред Изтока и Запада.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР