Избрани експонати ще са в дигиталното пространство1300 единици от архива

...
Избрани експонати ще са в дигиталното пространство1300 единици от архива
Коментари Харесай

Пускат 3D виртуална разходка в Музея на София

Избрани експонати ще са в цифровото пространство 1300 единици от архива влизат в карти
Постоянната експозиция на Музея на София (Регионален исторически музей - София) ще бъде налична онлайн посредством 3D виртуалната разходка. От ноември всеки, който има достъп до интернет, ще може да посети музея в цифрова среда и да се допре до богатата просвета и

хилядолетната история на столицата ни от всяка точка на света

Дигиталната разходка в Музея на София ще бъде налична на интернет страницата на музея https://www. sofiahistorymuseum.bgПроектът се осъществя от РИМ - София в партньорство с Фондация " Съкровищата на България ", финансиран от Столична стратегия " Култура " 2021 г.Днес при извънредно бързото развиване на осведомителните и информационни технологии опцията за достъп до културата и историята на града е доста значима. Това е изключително потребно във време, изпълнено с провокациите на международната пандемия от Ковид-19. Затова Столичната община основава разнообразни благоприятни условия за необятен достъп до просвета и предизвиква развиването на цифровите технологии в

основаването на културни събития.

Добавените интерактивни детайли, посредством които се показват определени музейни експонати, ще приближат оптимално посетителите до преживяването на действително физическо посещаване.Пренасянето на непрекъснатата експозиция на Музея в цифрова среда спомага за цифровизация на културното завещание. Виртуалният достъп до непрекъснатата експозиция ще даде опция на всеки да прекрачи прага на Музея, а това ще способства за развиването на София като място за културен туризъм.Чрез цифровата връзка Музеят ще откри обществени контакти и ще доближи до повече хора, изключително младите, които непрекъснато търсят информация в цифровото пространство. Дигиталният достъп до музея ще способства за основаването на виртуални просветителни начинания,

занимания на възпитаници и деца

Музеят на София прави и дигитализирането на архива от осведомителни карти на паметниците на културата в града към отдел " Недвижими културни полезности ". До август месец са цифровизирани 1300 единици от архива. Сред тях са обекти като Орлов мост, Лъвов мост, постройката на Народния спектакъл " Иван Вазов ", постройката на ул. " Париж " 1 и други Чрез дигитализирането на осведомителните карти на постройките ще се изготви указател с съществена историческа информация, която ще е налична посредством уеб страницата на Музея.

Дигитални решения, свързани с качеството на въздуха и " зелената " сила, са внедрени в общинска ДГ Х 76  " Сърничка ", в София. Пилотният план за столичната детска градина е осъществен по Програмата " Пясъчник за нововъведения " на Столичната община. " Това е интегриран план, който с интелигентни решения цели по-екологичен метод на живот и резултат както върху възпитанието на децата, по този начин и в битката с климатичните промени ", сподели кметът на София Йорданка Фандъкова. " В подтекста на климатичните промени, " Зелената договорка " и Плана за резистентност става все по-наложително е да се търсят решения за децентрализирано произвеждане на сила, както и потребителите да се трансфорат в дейни участници. Конкретните планове, свързани с производството на " зелена " сила, които осъществяваме и които сме осъществили дотук, ни дават убеденост, че сме на прав път в тази толкоз значима задача ", добави Фандъкова. " Инвестираме в новаторски планове, които да тестват и валидират решения за възстановяване градската среда и със важен публичен резултат " посочи зам.-кметът по цифровизация на София Генчо Керезов. " Проектът в " Сърничка ", разрешава приемането на екологично чиста сила. На покрива на постройката са инсталирани слънчеви панели, които обезпечават произвеждане на електрическа сила за лични потребности, да вземем за пример за кухнята на детското заведение. С тази фотоволтаична система се чака да се създава по екологичен метод до 30% от нужната електрическа енергия, а спестените излъчвания СО2 ще са над 11,97 тона годишно. Със спестените средства пък инвестицията следва да  се изплати за към 8 години, предвижда зам.-кметът Керезов. Проектът се извършва от " Енергомонитор България " в съдействие с " ЧЕЗ Електро България ". В момента слънчеви панели са ситуирани единствено на една шеста от покрива, а в бъдеще ще се търси опция да се употребява и останалата част. Фотоволтаичната система работи в композиция със система за мониторинг, която мери производството на електрическа енергия от панелите в действително време, както и потреблението на уредите.В 20-те групи на детската градина има сложени и таблети с анимационно " канарче ", което предизвестява, когато би трябвало да се отвори прозореца. Извършва се премерване и отчитане на качеството на въздуха.

Устройството има знаци за относителната мокрота на въздуха, въглеродния диоксид и за съществуването на фини прахови частици. Електронното " канарче " оказва помощ на учителите и помощник-възпитателите като им подава информация за положението на въздуха в спалните и занималните, само че също по този начин образува привички и отношение към околната среда на децата.Софтуерът, който управлява качеството на въздуха, е артикул на стартъпа Zek Engineering (Zekeng). " Този модел може да се приложи и в другите детски градини и би могъл да освободи запас, който да се употребява за вложения в съвременно обучение или поправки. Още по-амбициозната стъпка е да се ползва за всички публични здания ", уточни Генчо Керезов.Досега на територията на Столичната община има инсталирани слънчеви панели на 19 детски градини и 2 учебни заведения, а в 7 здания са инсталирани термопомпи, които също създават сила от възобновими енергийни източници.

 

Виртуална 3D имитация на обектите, които построяват градската среда (терен, здания, улици, растителност) и по какъв начин те си въздействат, по какъв начин се трансформират пътните потоци при разнообразни транспортни инфраструктурни решения, по какъв начин градската среда и въздушните течения се трансформират при строителство на нов квартал. Тези и други данни ще бъдат част от цифровия модел на цифров двойник на София, който се създава за столицата.Целта на цифровия 3D модел на София е основаването на симулации, с които да се проучат опциите на разнообразни градски решения. Проектът ще симулира за първи път в България комплицирани градски процеси и ще тества тактики и политики в региона на превоза, зелените решения и стабилно градско развиване.Столичната община е сътрудник в основаването на първия по рода си у нас цифров двойник за планиране и тестване на градски решения. Той ще бъде създаден взаимно с Центъра за върхови достижения в региона на огромните данни и изкуствения разсъдък GATЕ и Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Пилотният планът е част от Плана за деяние по осъществяването на Стратегията за цифрова промяна на София (СДТС), която се извършва по концепция на кмета на София Йорданка Фандъкова.Дигиталният двойник на София е интердисциплинарен план, който цели да създаде цифрова платформа - близнак на действителната градска среда в София. В нея посредством 3D симулация на града да бъдат проектирани, тествани и оценени разнородни градски процеси, прилагани и обслужвани решения от целия витален цикъл на градския живот. Чрез този модел и разбор на огромни данни градът ще може да намира решения на градски провокации и да създава политики, основани на данни.Първият дигитален двойник на София ще се осъществя пилотно на територията на регион " Лозенец ". Дигиталният двойник на София ще бъде създаден в три сюжета - градско обмисляне, качество на въздуха и обществен превоз. Пространствена симулация на сюжетите ще бъде осъществена посредством многопластов 3D модел на София с триизмерни реплики на обекти като здания, улици, растителност и други, както и посредством технологии за работа с масиви от данни за разбор на симулациите. Столичната община ще спомага за структурирането, съхранението, обработката и визуализацията на данни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР