Изборният ден започна нормално, без констатирани нарушения, каза пред БНР

...
Изборният ден започна нормално, без констатирани нарушения, каза пред БНР
Коментари Харесай

Спокойно начало на изборния ден отчете ЦИК

Изборният ден стартира обикновено, без установени нарушавания, сподели пред БНР представителят на ЦИК Александър Андреев.

Изборните секции са над 11 600 . Началото на изборния ден бе обещано в 7 часа. Изборният ден ще завърши в 20 часа. Ако в този час пред изборното помещение има негласували гласоподаватели, ръководителят и секретарят на СИК ще откриват техния брой и идентичност. Негласувалите гласоподаватели предават документите си за идентичност на комисията. Само тези гласоподаватели ще се позволяват за гласоподаване след 20 часа, само че не по-късно от 21 часа.

До края на деня от полицията могат да дават уверение на хората, които нямат постоянни персонални документи. С тези удостоверения те могат да упражнят правото си на глас . Заради сигурността в изборния ден са ангажирани 14 хиляди служители на реда .

Съгласно Изборният кодекс в този ден се не разрешава резултатите от допитвания или социологически изследвания ще се огласяват под каквато и да е форма , в това число издание на линкове в обществените мрежи преди привършване на изборния ден.
 Изборният ден стартира онлайн
Изборният ден стартира

Няма данни за нарушавания или секции, които не са почнали работа в точния момент

Право на глас в обитаемо място, в което живеят, имат хората с непрекъснат или сегашен адрес, регистрирани преди 26-и април.

" Всичко стартира обикновено. Навсякъде са открити изборните секции. Започна гласуването от гласоподавателите! Ако някъде е имало членове на СИК, които не са се явили, те са сменени или пък е сбъднат контакт с тях, с цел да може да се види дали закъсняват или няма да се явят и да могат да бъдат подхванати нужните дейности от ОИК ", съобщи представителят на ЦИК Александър Андреев.

Очаква се първите данни за изборната интензивност да бъдат събрани от ЦИК в 10 ч. Сигнали за нарушавания в секциите се подават до ОИК. На страницата на всяка ОИК са оповестени телефони за контакт. При заплаха от осъществяване на закононарушение против изборните права пък сигнализирайте дежурния в РПУ . Телефоните са оповестени пред всяка секция.
 Арестуваха още един претендент за общински консултант в Несебър
Арестуваха още един претендент за общински консултант в Несебър

Шестима са в ареста, упрекнати за пазаруване на гласове

Четири типа са бюлетините за гласоподаване през днешния ден - за кметове на общини, за общински съветници, кметове на кметства, а в София, Пловдив и Варна - за районни кметове . За първи път на локални избори има опция и за преферинциален избор за общински съветници .

Кандидатите за постовете с 4-годишен мандат в локалната власт са 36 251. Право на глас имат общо 6 227 901 души.

Най-дългата листа с претенденти за кметове на община е в София - те са 20 на брой, следват - Пловдив с 14, Благоевград и Шумен с по 13 претенденти за кмет .

За кмет на Столичната община претендентите са 20, с 34 кандидатски листи за общински съветници . Кандидатите за кметовете на 24-те региона в София са 343, като всеки регион има до 18 претенденти, а претендентите за кметове на 32 софийски кметства са 93 .

Изборните бумаги ще се събират в зала " Арена Армеец ". Готова е скица за разпределението на местата на изчакване и ще има три приемни пункта за приемане на изборните бумаги . За да не се стига до съществени забавяния при предаването на книжата поради погрешно попълнени протоколи и неточности при отчитане на данните, Общинската изборна комисия е създала електронно приложение , посредством което членовете на комисиите ще могат да ревизират за неточности.

В Пловдив право на глас имат над 290 хиляди души . Там броят на изборните секции е 476. Има 4 секции за гласоподаване с преносима изборна кутия и 13 броя изборни секции, формирани в лечебни заведения. 1 395 гласоподаватели имат право да гласоподават за първи път на локалния избор . Задържаните лица, по отношение на които няма влезнала в действие присъда, ще могат да гласоподават в формираните 2 изборни секции в Пловдивския затвор и в Следствения арест.

В две общини на Благоевградска област няма да има избор за кмет на община, защото досегашните градоначалници са единствените претенденти . 57 са претендентите за кметове на 14-те общини. Желаещите да станат общински съветници слагат връх - 1873. Това е 10 пъти повече от местата в локалните законодателни органи .

352 596 души имат право на глас в Бургаска област на локалните избори. Сред тях са и 124 поданици на Европейски Съюз, които ще гласоподават в 13-те общини, откакто са подали в период заявки и дават отговор на условията за 6-месеца уседналост.

Общият брой гласоподаватели в община Стара Загора са 144 594 души . Избирателните секции на територията на общината са 208, от които 149 в града и 54 в селата. В изборния ден пълноправие навършват трима старозагорци. Най-възрастният гласоподавател е на 105 години.

Във Варна изборът е сред 11 претенденти за кмет. Около 900 са претендентите за варненския общински съвет . Гласуването е в общо 405 изборни секции във Варна. Право на глас имат 283 442 души . Във Варненска област секциите са 648, а броят на гласоподавателите е 391 199. Две са мобилните секции - в регион Приморски и в село Тополи.

78 986 са гласоподавателите в община Хасково, които ще гласоподават в 151 секции.

Във Враца над 69 хиляди души имат право на глас на локалния избор . Кандидатите за кмет са петима, а за 37 места в Общинския съвет се състезават 290 души. В 15 от 22 села в общината се избират кметове на обитаеми места.

На изборите за кметове и общински съветници през днешния ден имат право да гласоподават и жителите на страни-членки на Европейския съюз, които живеят в България. Във Велико Търново заявки за присъединяване в изборите са подали 92-а чужденци .

В Пазарджик има седем претендентите за кмет . В шест обитаеми места в общината претендентите са по един и резултатите от изборите са ясни. С отварянето на секциите тази заран към този момент се получиха и сигнали за огромен брой дописани гласоподаватели по сегашен адрес към първичните изборни описи.

Заедно с изборите за локална власт, в пазарджишкото село Синитово ще се организира референдум , на който жителите да кажат - съгласни ли са в региона да се построи кариера за рандеман на мрамор и да се построи площадка за култивиране на неопасни промишлени боклуци. Провеждането на референдума е механически обезпечено, сподели пред БНР ръководителят на общинската изборна комисия Георги Добрев.

В над половината кметства в област Кърджали има единствено един претендент за кмет. Това демонстрира систематизирана информация от седемте Общински изборни комисии в региона. От общо 240 обитаеми места в 127 изборът на процедура е явен занапред. Едно от тези кметства е джебелското село Припек.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР