Изборният ден в област Плевен започна нормално и в спокойна

...
Изборният ден в област Плевен започна нормално и в спокойна
Коментари Харесай

Изборният процес протича нормално и в страната

Изборният ден в област Плевен стартира обикновено и в спокойна конюнктура. Това заяви за Българска телеграфна агенция Василка Митева, ръководител на Районната изборна комисия в Плевен.

Всички 402 секционни изборни комисии са почнали работа като в четири членовете са с един по-малко. Става въпрос за две секции в община Плевен и за две в Червен бряг. Според Митева работата в тези четири секции не е възпрепятствана, защото управлението е в цялостен състав.
Три машини дадоха проблеми във Великотърновско
Проблем с една от машините за гласоподаване в Дебелец. Великотърновският град обичайно има проблеми с машините на изборите. Днес една от...

На втория тур на президентските избори в област Плевен секционните комисии са с две по-малко. " Закрити са секции в община Левски, които на изборите предходната неделя са приемали гласовете на заболели от COVID-19 в болничното заведение и на гласоподаватели под карантина ", изясни ръководителят на РИК - Плевен.

В региона в 272 секции вотът ще е с една машина, а в 72 - с две машини. Общо са доставени 238 000 бюлетини за балотажа. Според изборните описи имащите

право на глас в Плевенско са над 236 000. В Пазарджишка област изборният ден е почнал обикновено и в спокойна конюнктура, заяви за Българска телеграфна агенция представителят на Районната изборна комисия Антони Върбев. Всички 379 секции са отворили в точния момент. Не са установени проблеми с машините за гласоподаване. Общо 238 049 поданици на региона имат право на глас на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент.

В област Русе вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент стартира обикновено, като до 7.50 часа не са постъпвали сигнали за нарушавания или неотворени секции, чийто сбор е 342, заяви ръководителят на Районната изборна комисия /РИК/ в Русе Милена Хинкова.

Тя изясни, че все още няма проблем с машините. В две секции в района не са се явили по един член от комисия, само че това не е попречило на началото на изборния ден. Организира се тяхната подмяна. Към РИК работи и онлайн платформа, която улеснява членовете на секционните комисии в община Русе при предаването на данни в деня на вота. Вместо да звънят по телефона, те попълнят информация за началото на изборния ден, за неговия край и за изборната интензивност.
Конституционалист чака бързо култивиране на резултатите от балотажа
Конституционалистът Симона Велева допуска, че бързо ще се обработят резултатите от балотажа и най-късно до вторник да е явен резулта...

Гласуването е машинно в секциите с повече от 300 гласоподаватели, като за Русенско те са 292. В 48 от тях са обезпечени по две машини - 43 са в община Русе, две са в Бяла и по една в Две могили и в селата Долна Студена и Новград.

Осемнадесет са в допълнение разкритите места за гласоподаване. Те се намират в домове за възрастни хора, следствения арест, лечебни заведения, Центъра за психологично здраве. Има шест мобилни секции за хора с физически увреждания - по две в Русе, Бяла и Ценово, както и шест коронавирус секции, от които две са преносими.

Избирателите с право на глас в региона са 203 116. За община Русе броят им е 144 506. Четири социологически организации ще наблюдават изборния резултат в крайдунавския град по метода " екзитпол ". От полицията осведомиха, че повече от 400 чиновници на Министерство на вътрешните работи бдят за сигурността, публичния ред и спокойствието на жителите в района в деня на вота.

В Монтана, Варна, Бургас, Перник, Благоевград, Дупница и Пловдив изборният ден също стартира умерено. 

Още:
Ахмед Доган гласоподава първи на балотажа
Ахмед Доган упражни правото си на глас рано тази заран. Почетният ръководител на Движение за права и свободи по традиция бе един от първите, упражнили правото...

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР