Изборите за нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от

...
Изборите за нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от
Коментари Харесай

Магистратите избират нов Висш съдебен съвет през юни и юли

Изборите за нови членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) от професионалната квота ще бъдат през юни и юли, заяви Лекс.

Както е известно, общите събрания на магистратите се организират в две поредни съботи като през първата се изслушват претендентите, а през втората се организира самият избор.

Съдебната система излъчва 11 членове на Висш съдебен съвет, другите 11 се избират от Народното събрание с квалифицирано болшинство от 2/3, т.е. с най-малко 160 гласа.

Първи ще са следователите – тяхното общо заседание ще се организира на 4 и 11 юни. Те би трябвало да изберат един собствен представител в идващия Висш съдебен съвет.

Общото заседание на съдиите ще бъде на 18 и 25 юни, като те избират шестима членове на съвета.
А това на прокурорите ще е на 2 и 9 юли. Обвинителите би трябвало да посочат четирима свои представители.
Председателите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд Галина Захарова и Георги Чолаков привикват общото заседание на съдиите, а основният прокурор Иван Гешев – на обвинителите и следователите.

По закон общите събрания за избор на нов Висш съдебен съвет се привикват не по-рано от осем месеца и не по-късно от шест месеца от приключването на мандата на настоящия съвет. Това значи, че най-ранната дата за започване на процедурата е 3 февруари, а най-късната – 3 април, защото мандатът на настоящия съвет изтича на 3 октомври.

Предложения за членове на Висш съдебен съвет може да прави всеки един от магистратите не по-късно от два месеца преди избора. Това значи, че следователите могат да издигат претенденти до 4 април, съдиите – до 18 април, а прокурорите – до 2 май.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР