Изборите за местна власт започват днес в 7 ч. По

...
Изборите за местна власт започват днес в 7 ч. По
Коментари Харесай

Над 6 млн. българи имат право на глас на местния вот днес

Изборите за локална власт стартират през днешния ден в 7 ч. По изборни описи право на глас имат 6 227 901 български жители.

За тези избори важи правилото на уседналост. Право на глас в дадена община имат имат хора с непрекъснат и сегашен адрес там, с регистрация преди 26 април 2019 година
Има ли заплаха от двойно гласоподаване? След вота ще ревизират хиляди членове на комисии - дали своят вот ли са по два пъти
Вотът ще се счита за годен, в случай че сте дали своят вот единствено за една партия или коалиция, като поставите знак Х или V в кръгчето с неговия номер със наследник химикал. Има и квадратче „ Не поддържам никого”, то е на последното място в бюлетината.

Кандидатите за локалната власт са общо 36 251, от тях най доста са за общински съветници – над 29 хиляди, претенденти за кметове на общини са 1254, а за кметове на кметства – над 5000.
ЦИК изтегли номерата на партиите за локалния избор На 27 октомври ще се явят 66 партии и обединения
На локалните избори тази неделя гласуваме с няколко бюлетини - бюлетина за кмет на община; бюлетина за общински съветници; бюлетина за кмет на кметство. В огромните регионални градове, където има районно разделяне – София, Пловдив и Варна, ще се гласоподава с до четири броя бюлетини. Причината е, че там с изключение на с бюлетина за кмет на община и бюлетина за общински съветници, гласуваме и с бюлетина за кмет на регион, а в кметствата към тези общини – с бюлетина за кмет на кметство.

Най-голямата листа за претенденти за кметове на община е в София – 20 претенденти, следвана от Пловдив – 14, Шумен – 13.

Кандидат за кмет е определен на първи тур, в случай че за него са дали своят вот повече от 50 на 100 от упражнили правото си на глас. Ако никой от участниците не е събрал такава поддръжка, в обитаемото място се организира втори тур сред двамата претенденти, събрали най-вече гласове. Балотажът е идната неделя – 3 ноември, седмица след първия тур.

На тези избори не е наложително да се гласоподава с всички бюлетини. Може да се гласоподава единствено за кмет или единствено за общински съветници.
ЦИК показа образците на бюлетините за локалния избор Най-дълга и най-широка е листата за избор на общински съветници
Листите за общински съветници са с номера до 100, а преференциите стартират от 101. Имената на претендентите за общински съветници не са записани в бюлетината. При предпочитание да се даде преференция техният номер може да се ревизира в лист пред изборните секции.
При локалните избори няма секции отвън страната. На тези избори няма да има и машинно гласоподаване в нито една от секциите.
Няма регистрирани съществени нарушавания в ЦИК в деня за размисъл преди локалния избор Над 11 800 изборни секции са с подредени бюлетини и готови да посрещнат гласоподавателите на следващия ден
Агитацията в изборния ден е безусловно неразрешена. Забранено е под каквато и да е форма да се афишират резултати от социологически изследвания до 20 ч. през днешния ден, когато завършва изборният ден.

На предходните локални избори през 2015 година изборната интензивност е била 40.83%, в София – едвам 17.89%.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР