Изборите за 25-то Обикновено народно събрание се провеждат в различните

...
Изборите за 25-то Обикновено народно събрание се провеждат в различните
Коментари Харесай

Народното ни събрание: И непълнолетни да се екзекутират

Изборите за 25-то Обикновено национално заседание се организират в другите елементи на страната на 4 дати - на 24 декември 1939 година, на 14, 21 и 28 януари 1940 година Събранието се открива на 24 февруари. Избрани са общо 160 депутати, от които единствено 17 са на опозицията. Българска комунистическа партия има 10 депутати, които доста бързо по-късно са касирани. Победителите в изборите са " безпартийни ". Те одобряват с акламации всички съдбовни за родината ни решения на Цар Борис Трети, на кабинета Богдан Филов и на държавните управления след него. Ето някои от тях: Закон за отбрана на нацията; влизане на България в Тристранния пакт; оповестяване на война на Англия и САЩ; промени през 1941 и 1943 година в Закона за отбрана на страната (приет още през 1924 година в прорез с Конституцията), съгласно които се постанова смъртно наказване и на малолетни. Да не приказваме, че и паднали в ръцете им невръстни деца на дейци от съпротивата най-често се екзекутират на място - да вземем за пример на шосето край Ястребино... Или двегодишният Николчо Чампоев в Русе. И избирането на регентския съвет заради гибелта на царя е в нарушаване на конституцията. Според новите членове на Закон за задълженията и договорите 16д и 16з от 12 септември 1941 година, за слушане на вражеско радио - не по-малко от 10 години непоколебим тъмничен затвор. Ако пък приказваш по такова радио - смъртно наказване. А в този момент се " хванете крепко за масата " - това е без казус освен в българския, само че и вероятно в международния парламентаризъм, тъй като през 1943 година депутатите гласоподават единомислещо едно след друго на две четения допълнения и промени в закона " Смърт ", без да им се прочетат даже. Вместо това ги срещат с претекстовете на вносителя - министъра на правораздаването, доктора по наказателно право Константин Партов, който е наказан на гибел от Народния съд. С присъда № 243 на Върховния съд от 26 август 1996 година и той е оправдан.

Допълненията към Закон за задълженията и договорите са искрено фашистки. И дано тези, които настояват, че в България е нямало фашизъм и цар Борис Трети не ни е бил фюрер, да ни отговорят какви са депутатите и министрите, които одобряват и ползват такива закони, в случай че не фашисти? Тук не се стопираме на жизненоважни оферти, които не са били признати отново съвсем единомислещо - като това, да речем, България да промени политическия си курс, откакто и Италия напуща Тристранния пакт. Дори когато тримата велики - Рузвелт, Чърчил и Сталин, предизвестяват българските управници при започване на 1944 година, че времето им изтича и в случай че не трансформират политиката си и не се извърнат против Германия, разплатата ще е сурова. Депутатите не се замислят над това и след бомбардировките над София. А още при започване на войната държавното управление отхвърля да разгласи столицата ни за открит град, в който да не се разполагат военни елементи. Напротив, в него се настаняват стотици немски щабове и поделения. Дори не желаят да чуят депутатите и за евакуиране на окупационния ни корпус от Сърбия, който, по всеобщото мнение, няма никаква работа там.

Мандатът на Народното събрание изтича при започване на 1944 година, само че той е антиконституционно продължен от самите депутати, защото не могло в такава конюнктура да се организират избори. А след това упрекват Отечествения фронт, че го разпуснал с указ след 9 септември, когато това е трябвало да се случи още при започване на годината.

Не следва даже обикновено намаляване на жестоките ограничения, в противен случай. Репресиите против Съпротивата стигат до крайности, освен това единствено няколко месеца преди септември 1944 година Преди тъкмо 75 години. Възмездието не закъснява - Народният съд, основан по решение и настоящ под надзора на съдружниците спечелили във войната, осъжда 67 депутати на гибел, а 23 на пожизнен затвор. Дали заслужават това наказване тези, които с неконституционни закони и решения обричат на гибел хиляди хора, в това число и малолетни - дано всеки самичък отсъди.

Днес ви предлагаме със съкращения протоколи от съвещание на Народното събрание, на което е признат съвсем единомислещо Законът за жандармерията. Само няколко депутати " англофили " са срещу. Те упорстват България да изтегли окупационния си корпус от Сърбия и да направи най-малко лек завой във външната и вътрешната си политика. И различен документ ви предлагаме, от който е видно с каква свирепост и креативна придирчивост се претворяват в каузи решенията на Народното събрание за битка със съпротивата и на какви потресаващи закононарушения са били способни новоизлюпените български есесовци. С този документ се подрежда и 16-годишни деца да бъдат екзекутирани.

И неродените в утробите на майките им проплакват...

Изказваме признателност на проф. Иван Панчев за съдействието му в издирването на материалите.

Из стенограма от дебатите в 25-о Народно събрание по допълненията към Закон за задълженията и договорите, 6.09.1941 година

НИКОЛА МУШАНОВ:

Как можете вие да отидете при българския гласоподавател и да му кажете, че ние сме се събрали тук да наказваме със гибел хора, които споделят истината по ръководството на страната? Коя съвест и кое разбиране за чест могат да продиктуват на едно Народно заседание да каже: народе, ти би трябвало да мълчиш за всички тези пакости, които смяташ, че идат от ръководството на твоята страна. Ти, българино, който се смяташ, че милееш за страната си, че си задължен като жител да посочиш на всичките закононарушение и на всичките неуредици в страната, ти ще бъдеш осъден със гибел, тъй като разпространяваш правилни клюки. Г-да народни представители! Питам ви като хора: имало ли е в миналото в законодателството по-жестоко разпореждане от това?... Никога не съм виждал по-страшен закон.

Народно заседание, списък, стенограми от пленарни съвещания

Из стенограма от изключителната сесия на 25-о Народно събрание, 1943 година

Председателствуващият: " Преминаваме към точка 5 от дневния ред - първо четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбрана на страната. Които са съгласни да бъдат прочетени единствено претекстовете към законопроекта, апелирам да си вдигнат ръката. Мнозинство. Събранието приема. Секретарят Стефан Каракашев: (чете)

М о т и в и

Към законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбрана на страната

…Констатирано е, че организации, посочени в чл.1 от Закона за отбрана на страната, за реализиране на своите цели използуват като дейци при осъществяване на закононарушения по този закон лица, не навършили 21-годишна възраст, разчитайки на тяхната понижена наказуемост.

Срещу тези опити е предвидeн §9 от законопроекта, който дава право на съда - в изключително значими случаи, да не заменя наказването по реда на чл.58 от нак. закон и чл.54 от военнонаказателния закон.

По тия съображения Ви апелирам г-да народни представители, в случай че одобрите, да приемете и гласувате оферти законопроект.

гр. София, юли 1943 година

Министър на правораздаването доктор К. Партов

" Въоръжената опозиция против фашизма в България ", Орлин Василев, Изд. на работническата партия и Нариздат, 1946 година

Из стенограмата на 25-то Народно събрание от петата постоянна сесия - 28 октомври 1943-25 март 1944

26.І.44

Тази заран съвещанието на Народното събрание почна към 8.30 часа и приключи малко след 11.30. То мина, както и вчерашното, под знака на страха и бързината, само че през днешния ден най-малко се намираха охотници да приказват по двата значими закона - за продължение периода на пълномощията на събранието и за жандармерията….

Дебати станаха основно по закона за продължение пълномощията, гдето приказваха Петко Стайнов, Никола Мушанов, Александър Цанков и Христо Статев, след което този закон бе признат на първо, а по неотложност, и на второ четене. Станаха къси диспути, в които очевидно личеше офанзивата на групата Пешев, и по закона за жандармерията, след което и този закон бе признат на две четения окончателно…

Снощи след съвещанието на пленума, от 5 до към 8 часа се състоя едно съвещание на болшинството. В това съвещание Министър-председателят е направил ревю по външното състояние по отношение на подадената от Петко Стайнов интерпелация, в която последният желае завой във външната ни политика вследствие настъпилите събития. Министър-председателят е разкритикувал концепциите на тази интерпелация… Министър Дочев е направил ревю по вътрешното състояние във връзка със закона за жандармерията и с въпроса за организацията на социална мощ, на която ще се крепи правителството…

Петко Стайнов по въпроса за продължение на мандата се изрече, че законът е антиконституционен, тъй като конституцията не планува такова продължаване… Сравни този закон със закона за избора на регентите…

Никола Мушанов утвърди закона за жандармерията, само че изрече безпокойство от смешението на военните и цивилен управляващи в нейната организация… Спря се на въпроса за нашия окупационен корпус в Сърбия и откри, че е по-добре да го изтеглим оттам…

Александър Цанков изцяло утвърди и двата законопроекта и се спря повече на външната ни политика, на която даде една доста красноречива отбрана против Петко Стайнова и Мушанова… разкритикува Стайнова и Мушанова в настояването им да изпразним сръбските земи, намирайки, че нашата армия оттова пази границите на Велика България.

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВУВАЩ Д-Р ПЕТЪР КЬОСЕИВАНОВ:

Ще пристъпим към гласоподаване. Които господа народни представители одобряват на първо четене законопроекта за държавната жандармерия, апелирам да вдигнат ръка. Мнозинство...

МИНИСТЪР ДОЧО ХРИСТОВ:

Моля по неотложност законопроектът да се гласоподава и на второ четене…

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВУВАЩ Д-Р ПЕТЪР КЬОСЕИВАНОВ: Г-н министърът на вътрешните работи предлага законопроектът да се гласоподава по неотложност и на второ четене. Които одобряват това предложение, апелирам да вдигнат ръка. Мнозинство, приема се.

Има думата господин министърът на вътрешните работи и националното здраве.

МИНИСТЪР ДОЧО ХРИСТОВ:

Г-да народни представители!

Няма време за доста пояснения. Аз съм задължен да заявя, че всички опасения за недоразумения и търкания, които щели да се явят сред обособените управляващи при приложението на този закон, са неоснователни. Които от вас са прочели по-внимателно законопроекта, са видели, че изключителното командване на тази джандармерия е в ръцете на министъра на вътрешните работи... Следователно като прочетете деликатно какво е предназначението на държавната полиция... ще разберете наклонността министърът на вътрешните работи да командва тази джандармерия.

НИКОЛА МУШАНОВ:

…Г-да народни представители!... Положението на Източния фронт става заплашително. Когато ние се разделихме преди два месеци, съветските войски бяха надалеч от Днепър. Днес те са в Бесарабия, заплашват Прут и може би тия дни ще бъдат на румънска територия… Югоизточна Европа може би става една от много невралгичните към този момент точки и който знае събитията по какъв начин бързо се развиват, що ще има ние да чуем и да забележим в доста близки дни. Тия външни събития не са надалеч от нас, те ни засягат от близо… Представят ни се два законопроекта значими. Единият е за джандармерията, който цели да се вземат ограничения, с цел да може да се възвърне редът, е да се предотврати страната от всички ония нередовности и закононарушения, които в последно време зачестиха в нея... Мога да кажа за този законопроект единствено, че ме е боязън от това смесване, което става на управляващите, цивилен и военни…

ПЕТКО СТАЙНОВ:

...Аз бих желал да не остане една формула единствено, само че и да бъде действителна, нашата армия да ограничи своите задания за реализирането единствено на националните идеали и независимостта на страната против всички похищения. Ето за какво всичко това, което идва да наруши тези съществени положения на нашата армия и да й дава други задания, смятам, г-да, че я слага в едно неподходящо състояние и може един ден да стигнем до такава степен, че да я отчуждим от българския народ. Така например, аз намирам, че е неправилно, не е неправилно, нездравословно е, дето се слагат на войската полицейски задания. Вие знаете, че в последно време в гонението на незаконните детайли се използва изключително доста войската... Но тук се явили някакви си шумари, там се явили незаконни детайли, или на друго място имало ятаци и против тях да пращате армия, това е да деморализирате българската войска… Г-да, един боец комуто сте упълномощили вие да пали къщите на ятаци, се деморализира. Това е неприлично! Ако ятаците би трябвало да бъдат осъдени, да бъдат осъдени по способи, които са планувани в законите, които се ползват от полицията, от полицейските органи и ще си носи отговорността полицията. Но г-да, да натоварвате военните, офицерите и бойците с такива задания, които основават недоволство измежду популацията, да възлагате на войската политически работи и да потъпквате популацията, както споделих, основава едно недоволство... Подкрепям господин Мушанов, което е по-раншно мое мнение, че нашите войски които извършват полицейски функции в Сърбия, да се изтеглят от тая непозната нам земя, за която нямаме никакви национални аспирации.

ТАСКО СТОИЛКОВ:

- Това ли е рекомендацията на лондонската квачка Влада Карастоянова?

ДАА, фонд 173к оп. 6, а.е. 2616 д

Пловдивско окол. ръководство

№ ІІІ-4518

гр. Пловдив, 4.Х.943 година

До г.г. кметовете и завед[ующите] полиц[ейските] сектори

в О К О Л И Я Т А

От разпоредба №№ ІІІ-2156 и 2840 от т.г. се дадоха нужните инструкции по приложение на 28 разпореждане на Министерския съвет, взето в съвещанието му от 13.ІV с.г. с протокол № 55 по отношение на налагането забрана върху имуществата на лицата, направили действие планувано и наказуемо в чл.13 от Закона за отбрана на страната.

От отчетите, които се показват в ръководството, се открива, че в състава на четите има и малолетни лица, на чието име няма записани никакви парцели, върху които да би могло да се наложи забрана.

Като се има поради, обаче, събитието, че според Закона за лицата легален представител на малолетните и малолетни лица е бащата, а според наредбите на чл.58 от Закона за отговорностите и договорите, бащата, а в негово неявяване майката, т.е. родителите дават отговор за вредите, породени от техните малолетни деца, следва да се постанова забрана за парцелите на такива малолетни деца.

В последното изменение на Закона за отбрана на страната към чл.24 се прибави нова алинея, наредбите на която допущат за закононарушения по Закона за отбрана на страната, съдът да може в изключително значими случаи да не заменява наказванията по реда на чл.58 от наказателния закон и чл.54 от военно-наказателния наредба-закон. Следователно, когато едно малолетно лице сред 16 и 21 год. извърши действие, планувано и наказуемо по чл.13 от Закона за отбрана на страната, то може да дава отговор и понася изцяло глобите на същия закон, като пълновъзрастните лица, т.е. по отношение на такива малолетни лица се ползва и смъртно наказване, и всички други наказания, планувани в член 13.

От всичко изложено се резумира, че такива малолетни лица, направили действия, планувани и наказуеми по чл.13 от Закон за задълженията и договорите, ще дават отговор, както и техните родители, за всички нанесени от тях или четата вреди и загуби.

Ето за какво, като се има поради гореизложеното,

НАРЕЖДАМ:

Във всички случаи, когато се открива за едно лице, което е малолетно, че е направило действие, планувано и наказуемо по чл.13 от Закон за задълженията и договорите, се постанова забрана върху всички парцели негова благосъстоятелност, като се слага по реда, очакван и указан в наставления №№ ІІ-2450 и 2840 от т.г.

ОКОЛИЙСКИ УПРАВИТЕЛ: (п) П. Бояджиев

ОКОЛИЙСКИ ПОЛИЦЕЙСКИ НАЧАЛНИК: (подпис не се чете)

ДАА - Пловдив, фонд 57к, оп. 1, а.е. 37
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР