Изборите на нов състав на Висшия съдебен съвет и на

...
Изборите на нов състав на Висшия съдебен съвет и на
Коментари Харесай

Нов главен прокурор ще бъде избран най-рано след половин година

Изборите на нов състав на Висшия правосъден съвет и на нов основен прокурор могат да са факт след приемането на нов Закон за правосъдната власт (ЗСВ), който да дава отговор на променената Конституция, съобщи министърът на правораздаването Атанас Славов пред Българска национална телевизия.

Според него е реалистично цялата процедура да отнеме към половин година.

Единственият вид изборът на Висш съдебен съвет и на новата прокурорска гилдия да се случи по-рано е Закон за съдебната власт да се одобри в границите на месец след конституционните промени, което е малко евентуално, добави Славов.

„ Това е реалистичното предвид на преструктурирането на Висш съдебен съвет и това, че ще имаме обособен прокурорски съвет, който ще избере основен прокурор. Реалистично избор на нов основен прокурор преди лятото няма по какъв начин да се случи “, сподели правосъдният министър.

Атанас Славов съобщи, че министерството ще има свои оферти за измененията в Конституцията, които са вследствие на редица срещи с представители на правосъдната власт и университетските среди в последния месец.

Според него това ще бъдат доста по-изчистени текстове по противоречивите въпроси.

“Моята работа като министър е да дам благоприятни условия на деяние на депутатите, които са съгласувани с главните фактори в правосъдната система след развой на наказание.

Именно това ще направя със мнението, което Министерството на правораздаването ще изрази идващите седмици ”, съобщи той.

Според него остава несъмнено препоръчаното дефинитивно делене на Висш съдебен съвет и прокурорски съвет в сходство с рекомендациите на Европейска комисия и Венецианската комисия.

Двата съвета ще бъдат разграничени, само че ще могат да си взаимодействат по общи тематики, свързани с бюджета, образованието на магистратите и други

“Необходимо е още доизясняване на пълномощията на основния прокурор, както и решение на въпроса за мандата на тримата висши ръководители. В тази връзка министерството ще предложи рационални и уравновесени формулировки ”, добави той.

Атанас Славов удостовери, че откакто е осъществена инспекция от инспектората на министерството, се е открило, че в двата дни на избори на представители във Висш съдебен съвет от съдийската квота предходната година в постройката на Върховен административен съд са влезнали 28 съдии.

По обществено известна информация в гласуването са взели участие 200 съдии.

“Нашата задача беше да установим обстоятелствата – какъв брой индивида са влезнали в постройката, съгласно данните на основна дирекция “Охрана ”. Оттук нататък е работа на контролните органи или на прокуратурата, в случай че се реши, че има операция на вота, по какъв начин е станало гласуването, от кое място идва това разминаване влезнали в постройката съдии и дали своят вот съдии ”, сподели той.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР