Изборите на 2 април могат да се окажат по-тежки от

...
Изборите на 2 април могат да се окажат по-тежки от
Коментари Харесай

Експерт призна: ЦИК е под партиен ботуш

Изборите на 2 април могат да се окажат по-тежки от вота на 4 април 2021 година, запомнен с големите опашки за предаване на изборните бумаги и безпределно доста неточности в протоколите с резултатите.

Такова безпокойство изрази Стефан Манов, избирателен наблюдаващ и член на Обществения съвет към ЦИК, в предаването „ (О)позиция “ на „ Сега “.

Манов акцентира, че „ би трябвало да вдигнем една заблуда, че комисията е самостоятелен орган “. Напротив, тя е напълно подвластна от партиите и членовете й гласоподават съгласно волята на партиите, които са ги пратили там.

Реклама

По думите му контролът в районните изборни комисии (РИК) ще се прави единствено на база на хартиените протоколи, запълнен от секционните комисии. За съпоставяне – преди две години най-малко е имало опция да се смъква записаната информация за гласуването от флашките към машините и да се употребява за сличаване на резултатите.

„ Хартиената коалиция “ носи отговорност за обстановката сега, която в края на м.г. наложи да се върнем към смесеното гласоподаване с бюлетини и машини, споделя специалистът. Според него ЦИК е пробвала да „ замаже “ по този начин основания проблем, като утвърди мостри на изборни протоколи, в които двата типа бюлетини единствено да се сумират. Това обаче беше отхвърлено от съда. „ Смесването затруднява контрола “, посочи Манов.

Изборният наблюдаващ уточни, че ЦИК е изиграла роля да се одобряват такива правила при ремонта на Изборния кодекс. И изрази съмнението си, че комисията стои в дъното на несполучливия опит да се закрие Обществения съвет, който с рецензиите си към изборния развой е станал „ камъче в обувката “ на политиците и институциите.

Според него е нужна  смяна в изборната система в посока въвеждане на мажоритарен детайл, който да даде бонус на спечелилия на вота, с цел да се образуват по-стабилни парламентарни болшинства.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР