Избори по време на пандемия са предизвикателство. Необходими са мерки,

...
Избори по време на пандемия са предизвикателство. Необходими са мерки,
Коментари Харесай

ЦИК: Карантинираните няма да могат да гласуват, ако няма законодателни промени

„ Избори по време на пандемия са предизвикателство. Необходими са ограничения, които да разрешат осъществяване на изборите и ограничение на опцията за заразяване “. Това сподели пред БНР Александър Андреев, ръководител на Централната изборна комисия. Според него е належащо увеличение на заплащането за членовете на секционните изборни комисии. „ Подвижните изборни кутии не разрешават на хора под карантина да гласоподават. Гласуване по пощата, ранно гласоподаване, потреблението на електронни устройства са различни способи в други страни, само че ние би трябвало да се съобразяваме с нашия Изборен кодекс. Необходима е законодателна смяна.

Гласуването по пощата изисква дейната регистрация на гласоподавателите, с цел да получат авансово документите, обвързвана с гласуването. Логиката на това гласоподаване е друга от тази в България. Това обаче не пречи законодателят да реши дали е допустимо в нашата страна “, сподели той.

По думите му изборната интензивност поради пандемичната обстановка не може да се предвижда. Александър Андреев напомни, че на 7 декември, понеделник, изтича срокът за подаване на заявки по публичната поръчка за доставка на машини за гласоподаване.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР