Избори по нови правила. Пети избори за две години и

...
Избори по нови правила. Пети избори за две години и
Коментари Харесай

За първи път гласуваме зад параван: Как ще изглеждат преградите?


Избори по нови правила. Пети избори за две години и все пак на 2 април ще има нещо ново – като за първи път. Например по какъв начин ще се пази тайната на вота. Досега на всички избори обратно в годините, на които гласувахме с хартиена бюлетина, влизахме в така наречен тъмна стаичка.

С последните промени в Изборния кодекс обаче депутатите взеха решение да я изпратят в историята с претекст, че тя крие и опасности, като да вземем за пример този, че в нея гласоподавателят може да снима бюлетината си, а това е изрично неразрешено.

Така в изборните секции към този момент би трябвало да има паравани за гласоподаване. В текстовете обаче не е записано какви би трябвало да са тези паравани - с какви размери, от какъв материал и по какъв начин да са сложени. Такъв стандарт не зададоха нито от ЦИК, нито от държавното управление. Единственото изискване е на този заслон да може да се сложи табло с имената на партиите и обединенията в бюлетината.

Сега задача да си обезпечат такива паравани имат общините и всяка от тях към този момент измисля разнообразни разновидности. Например в Ямбол ще се опитат да прекроят досегашните тъмни стаички и да употребяват наличните материали от мазето. А в Монтана са поръчали нови паравани от непрозрачна пластмаса.

Видеонаблюдението

На 2 април за първи път ще има и видеонаблюдение и видеоизлъчване в действително време на броенето на бюлетините. Целта е да се подсигурява честността на вота, което пък коства на хазната ни още 6 млн. лева

Снимка: bTV


С тези пари страната купи oт трите мобилни оператора общо 12 130 идентични телефона, които би трябвало да бъдат сложени на стойки и най-важното да снимат какво тъкмо е изписано на бюлетината.

Затова и се търсеше модел с добра камера. Избран е водоустойчив телефон, със 6,5-инчов HD екран и 13-мегапикселова камера. Другото изискване е батерията да е издръжлива, тъй като в някои секции броенето продължава по-дълго. Тестовете на „ Информационно обслужване “ демонстрират, че определеният модел телефон може да издържи до 8 часа и половина без зареждане.
Снимка: bTV

Купените телефони ще могат да се употребяват единствено по предопределение. Ще имат конфигурирано приложение, с което в края на изборния ден да могат да се включат на обща платформа. Целта е тази платформа да може да приема картина от най-малко 11 800 точки и минимум 20 000 фена да могат да гледат броенето в една и съща секция.

Бюлетината

Промяна има и в самата бюлетина, с която ще гласуваме. Този път гласоподавателят самичък си избира дали да пусне избор с хартиена бюлетина, или да го направи на машина. Новото е, че разписката от самата машина към този момент има силата на бюлетина и се назовава „ бюлетина от машинно гласоподаване “. Именно с тази бюлетина се отброява гласът на гласоподавателя, а не с резултатите, които ни изписва машината.

Снимка: bTV


Бюлетината от машината е дълга 20 см или три пъти по-къса от хартиената бюлетина. На гърба ѝ има характерен знак, на нея ще се поставя единствено един щемпел и тя ще се пуска в обособена транспарантна кутия.

Накрая се броят първо хартиените бюлетини, след това от машините – резултатите се попълнят в две обособени графи в протокола и едвам по-късно се събират.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР