Избори 2 в 1 са възможни, ако има финансова и

...
Избори 2 в 1 са възможни, ако има финансова и
Коментари Харесай

Радев: Избори 2 в 1 са възможни, ако има финансова и логистична подкрепа

Избори 2 в 1 са вероятни, в случай че има финансова и логистична поддръжка от държавното управление. Това стана ясно на срещата на президента Румен Радев с управлението на Централната изборна комисия по отношение на провеждането на идните парламентарни и президентски избори. 

" ЦИК е в подготвеност да провежда избори 2 в 1. Практиката демонстрира, че във времето обратно през 2011 година имаше по едно и също време избори за президент и локални избори. През 2016 година бяха извършени президентски избори и народен референдум ", заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

Тя уточни, че ЦИК не може да се ангажира с финансовата част по провеждането на избори, защото това е отговорност на държавното управление. Нейкова осведоми, че през днешния ден са изпратили до финансовия министър планирана план-сметка за цената на изборите за президент и вицепрезидент, които Народното събрание реши да се проведат на 14 ноември. 

" Независимо по какъв начин ще бъдат създадени парламентарните избори, ЦИК не ги организира изцяло независимо ", добави Нейкова като посочи, че ще се водят диалози и с останалите виновни институции. 

Президентът от своя страна регистрира, че българите са натрупали чувствителна електорална отмалялост. Освен това, би трябвало да се отчите и обстоятелството, че Народното събрание дефинира последната допустима дата за президентски избори.

" Върнатият през вчерашния ден мандат стеснява опциите за маневриране във времето за установяване и на парламентарните избори. Затова в обществото се приказва все по-често за избори 2 в 1 ", съобщи Румен Радев.

Председателят на Централната изборна комисия уточни, че сред обособените избори би трябвало да има най-малко 2 седмици, с цел да може ЦИК да си провежда работата, тъй като машините би трябвало да се пренастроят, в случай че ще бъдат в разнообразни дни. 

На срещата беше наранена и финансовата страна на идния избор.  " Ако изборите са 2 в 1, ще би трябвало да бъдат закупени още 1500-2000 машини за гласоподаване. Освен това възнагражденията на комисиите ще са по-високи при избор 2 в 1. Ако парламентарните и президентските избори са в един ден, някои разноски ще бъдат усъвършенствани, а логистиката ще бъде осъществена единствено един път ", регистрира още Нейкова. 

Тя разясни също, че не е тествано дали може с една машина да се проведат два типа избори, само че това следва да се направи. " Разяснителната акция ще стартира много по-рано този път, увери ръководителят на ЦИК. 

" Разделението на отговорностите сред президентската институция и Народното събрание допуска и обособени акции, и обособени избори. Досега в нашата процедура смесването на тези избори не е ставало, не ми е известно да е ставало и в други страни към нас. Но, въпреки това, всички знаем, че обособените избори изискват и доста повече финансови средства ", уточни президентът.

От своя страна ръководителят на ЦИК съобщи, че Комисията постоянно е в подготвеност за производство на избори, без значение какви са те, и дали се създават в един и същи ден повече от един тип избор.

А президентът заключи диалога по този начин: " Избори 2 в 1 са вероятни, само че при изискване, че има финансова и логистична поддръжка от държавното управление ".  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР