Изборът на новите членове на съдийската колегия на Висшия съдебен

...
Изборът на новите членове на съдийската колегия на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Окончателно: Изборът на нови членове на Висшия съдебен съвет е законен

Изборът на новите членове на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) е бил изцяло легален. Това реши дефинитивно разбъркан 5-членен състав от трима съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и двама магистрати от Върховния административен съд (ВАС). Те отхвърлиха жалбите на Атанас Атанасов, Татяна Жилова и Владимир Вълков, които бяха претенденти за членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) от квотата на съдиите, само че не бяха определени, а по-късно оспориха.

Новите членове от съдийската квота, които бяха определени на 26 юни м.г., са:
Върховните съдии от смесения състав оставиха без разглеждане жалбата на съдията от Районния съд в Луковит Владислава Цариградска, която също оспори процедурата, с претекста, че тя не е била претендент за член на Висш съдебен съвет и няма директен и непосреден юридически интерес от обжалване, оповестиха от съда.

 Съдиите избраха за свои представители в правосъдния съвет единствено шефове Съдиите избраха за свои представители в правосъдния съвет единствено шефове

В решението си висшите магистрати одобряват, че изборната процедурата е извършена при съблюдаване на правила, признати от Пленума на Висш съдебен съвет. В хода на производството по оборване на решението на Избирателната комисия, с което са оповестени получените от претендентите изборни резултати и са избрани определените претенденти за изборни членове на Висш съдебен съвет от квотата на съдиите, не са открити нарушавания, които да дават съображение за отменяне на резултата.

Защо от един IP адрес са подадени стотици гласове

Съдът се произнася и по въпроса за какво от един IP адрес са подадени стотици гласове като изяснява този феномен въз основата на експертиза като отхвърля подозренията, че е била нарушена тайната на вота. От решението се схваща и че внедрената от Висш съдебен съвет система и методът на организация на извършения избор са подсигурили тайната на вота на всеки един гласоподавател, избрал да упражни правото си на глас посредством електронно гласоподаване.

" От признатия по делото одитен отчет, заключението на назначената съдебно-компютърна експертиза и признатите изводи на тройната съдебно-компютърна експертиза правосъдният състав приема, че внедрената от Висш съдебен съвет Информационна система за електронен избор подсигурява тайната на гласуването, включително и във връзка с съответно извършения избор. Този извод се поддържа от заключението на движимостите лица, които са открили, че системата дава опция за идентифициране на това с кой ваучър е гласувано електронно, в какъв брой часа, от кой IP адрес и от какъв вид устройство, само че движимостите лица не са разкрили информация в системата по отношение на това какъв е резултатът от гласуването със подобаващ ваучър ", показват в претекстовете си магистратите.

В решението се добавя и че системата разрешава да бъде открито по кое време е гласувано с избран ваучър, от кое място е гласувано със съответния ваучър, само че не съхранява данни за това по какъв начин е гласувано.

" Гаранция за неналичието на опция за следене на това по какъв метод е гласувано с съответен ваучър е фактът, че изключените по дифолт одитни логове (журнали) въз основата данни на системата не са били включвани и надлежно не са записвани данни в действително време по отношение на съответно подаден избор, от който вероятно след инспекция на номера на този ваучър, точния час на гласоподаване и настъпилата смяна в резултатите, да бъде открит подателят на вота ", показват още магистратите.

 Тайната на вота при гласуването за членове на правосъдния съвет евентуално не е била непокътната Тайната на вота при гласуването за членове на правосъдния съвет евентуално не е била непокътната

Освен това, съгласно решението, мотив в посока, че тайната на вота в съответно извършения избор не е нарушена, е и фактът, че движимостите лица, разполагайки с цялостен достъп до системата и работейки по експертизата в интервал от 3 месеца, не са съумели да открият по какъв метод е гласувано с обособените талони. Вещите лица са декларирали, че е допустимо теоретично да бъде основан логаритъм, който по избран метод да реконструира в каква поредност е гласувано и при налични включени логове да бъде открито от тези записи по какъв начин е гласувано с съответен ваучър. Тази теоретична опция обаче допуска цялостен достъп до системата на едно лице, както и съществуването на включени логове, които да записват датата и часа на съответно подаден избор.

Неоснователни са и възраженията, че в изборния развой е установена особеност, обвързвана с гласуването на голям брой консуматори от един IP адрес.

" Съдът, установявайки, че IP адресите, от които е осъществено гласоподаване на повече от един консуматор, са обществени IP адреси на съдилища и съобразявайки посоченото от движимостите лица, че нормална процедура е всеки съд да разполага единствено с един външен IP адрес, въпреки в него да са налични голям брой свързани с интернет компютри, смята, че не става въпрос за особеност в изборния развой ", акцентират магистратите.
Отчитайки заключението на движимостите лица, съдът приема, че гласовете на всички съдии, които са избрали да упражнят правото си на глас в постройката на съда, в който работят, са регистрирани като подадени от един IP адрес, без значение от обстоятелството, че всеки е дал своя вот през служебния си компютър.
Отчитани са и достъпванията до системата през IP адреса на избран съд и при несполучливо гласоподаване (неточен URL адрес, неточна ключова дума и други затруднения), заради което те са повече от броя на гласоподавателите. По тези съображения съдът намира, че отчитането на гласоподаване от голям брой консуматори от единствения обществен IP адрес на даден съд не съставлява особеност и не рефлектира върху достоверността на получените резултати.

В претекстовете си съдът показва и че не е открито по неоспорим метод Информационната система за електронен избор на членове на Висшия правосъден съвет от квотата на правосъдната власт да позволява директно откриване на тайната на вота в хода на изборния ден, не е налична и административна функционалност, която да разреши нерегламентирано прибавяне, заличаване или модифициране на гласове.

 Съдебният съвет отхвърли министерството по е-управление да ревизира системата му за гласоподаване Съдебният съвет отхвърли министерството по е-управление да ревизира системата му за гласоподаване

Освен това в решението на съда се показва, че изборът е извършен посредством осведомителна система, която преди този момент е одитирана от външен инспектор и не са открити уязвимости , които да нарушават законовите условия. Именно в сходство с задачата на закона изборът е извършен посредством осведомителната система, като по този метод е дадена опция на по-голям брой магистрати да вземат участие директно в избора за избиране на членове на Висш съдебен съвет от професионалната квота.

Висш съдебен съвет работи с изминал мандат

Висшият правосъден съвет (ВСС) се състои от 25 членове. Трима от тях влизат в състава по право - ръководителите на висшите съдилища и основният прокурор, 11 се избират от самите съдии, прокурори и следователи и образуват така наречен професионална квота, а останалите 11 - от Народното събрание (т.нар. парламентарна квота). Съветът е разграничен на две колегии - за съдиите и прокурорите, които вземат решенията настрана надлежно за съдилищата и прокуратурата, а пленумът се събира, с цел да разисква по-голямата част от общи въпроси от голяма важност за цялата правосъдна система - имущество, бюджет и финанси и други

Миналата година магистратите избраха своите 11 представители в съвета. Изборът на някои от новоизбраните членове обаче бе оспорен и това блокирашевстъпването им в служба. От друга страна, останалите членове трябваше да бъдат определени от Народното събрание, само че предходният състав на Народното събрание даже не стартира такава процедура, която по закон продължава от 3 до 6 месеца.

Междувременно, с което на процедура позволи безсрочно продължение на мандата на Инспектората към Висш съдебен съвет. Макар да става дума за друг орган, чийто мандат също е изминал, само че преди повече от 2 години, решението беше приложено и по отношение на самия Висш съдебен съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР