Изборът на конституционни съдии показа, че парламентарният пазарлък ще продължи,

...
Изборът на конституционни съдии показа, че парламентарният пазарлък ще продължи,
Коментари Харесай

Журналист: Изборът на конституционни съдии показа, че парламентарният пазарлък ще продължи

Изборът на конституционни съдии сподели, че парламентарният пазарлък ще продължи, изрече мнение пред БНР журналистът Йово Николов от " Капитал ".

Той подсети декларираното желение от ПП-ДБ да бъде изменен моделът на избор на сходни длъжности.
Фигурата на Десислава Атанасова е много противоречива от позиция на професионалната й активност, само че и от морална позиция, тъй като в продължение на 12 години тя е част от едно парламентарно болшинство, разяснява той. И изясни:

" Затова разочарованието е толкоз огромно - тъй като когато дадеш поръчка, че няма да продължаваш с тези практики, а в това време освен подкрепяш Десислава Атанасова, а се подписваш под нейната кандидатура, имам поради водачите на ПП-ДБ. Оттук нататък ще стартират други съдбовни избори и то на ръководителите на регулаторни органи. Предстоят доста значими избори. Това е знак, че този парламентарен пазарлък ще продължи ".

От своя страна Асен Генов от " Контракоментар " счита, че " това ще им изиграе неприятна смешка ":

" Те по този метод отварят една извънредно необятна врата за политически феномени и партии, които не са в синхрон с националния интерес на България, второ - се декларират в политиката с едни хрумвания, които са отхвърлени от дълго време и исторически, и законово са неразрешени за изповядване ".

В предаването " Неделя 150 " той означи изборите, които предстоят в Европа и света:
" Това, което се случва в нашия парламент на процедура демонстрира, че е скъсана информационната нишка. Няма никаква връзка сред политиците и гласоподавателите. Двете групи не водят диалог между тях. Единствено политиците приказват между тях в политическия им свят, като главната цел, за жалост, не е властта, която произлиза от нас, от жителите, а властта като самоцел - единствено и единствено да се закрепим. Колкото повече тази цялостна липса на някакви нравствени устои на политическия живот и дейности у нас се задълбочава, толкоз по-несъстоятелна става. Това е и повода за това, че ние непрестанно обсъждаме сериозно ниското равнище на доверие в главните институции ".

Според Йово Николов ПП-ДБ са попаднали в личния си капан с нежеланието си да подпишат съдружно съглашение с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Бойко Борисов е занаятчия в слагането на сходни клопки - да вършат безпринципни избори на основни фигури в държавната администрация, счита той. По думите му в случай че имаше съглашение с ясно декларирани параметри и профили на хората, които би трябвало да бъдат определени за ръководители на регулаторите, тогава " маневрите на Борисов биха били много по-ограничени ".

Според него Борисов и Пеевски са едно:

" В интервал от 10-12 години постоянно са били едно и също нещо ".

По думите му казусът на ПП-ДБ е, че са се съгласили да гласоподават компрометирани фигури. " Борисов в продължение на години доста ловко използваше - да сложи подвластни хора на основни места ", изясни журналистът.

Според него тези клопки още веднъж ще бъдат сложени.
" Лично аз се озорвам да отговоря на въпроса - каква е разликата сред Пеевски в ДАНС през 2013 година и Атанасова в Конституционен съд през 2024 година Не виждам никаква разлика на ценностно равнище, на политическо равнище ", разяснява Асен Генов. Според него в името да запазят държавното управление ПП-ДБ встъпват с неверния крайник в годината на изборите за Екологичен потенциал.

" Разказът, че от Конституционен съд нищо не зависи, е тотално неправилен. Там се взимат основни решения за развиването на страната и обществото. Затова е значимо кои са членовете на Конституционен съд. На Конституционен съд се гледа като на почивен дом на адвокати ", счита Йово Николов. По думите му ПП-ДБ би трябвало да отстояват правилата, които са декларирали, а сега имаме цялостен разпад на тези правила.
Според Асен Генов високите позиции не би трябвало да стават инструмент за трудоустрояване на хора в предпенсионна или пенсионна възраст.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР