Изборът на Борислав Сарафов не е достатъчно легитимен и останаха

...
Изборът на Борислав Сарафов не е достатъчно легитимен и останаха
Коментари Харесай

Атанас Славов: Ще заведа дело срещу избора на Сарафов

" Изборът на Борислав Сарафов не е задоволително законен и останаха подозрения ", съобщи правосъдният министър Атанас Славов. В четвъртък той щял да изиска като първа точка, Пленумът на Висш съдебен съвет да разиска дали вярно Прокурорската гилдия е избрала Борислав Сарафов.

" Ако не се разсеят подозренията, ще заведа дело във Върховен административен съд ", заяви Славов.

Според него сега нямало интервенция на политическата система върху самостоятелната правосъдна власт.

Министърът напомни, че последните 10 години Сарафов е бил зам. основен прокурор. Според него Върховен административен съд щял да работи оперативно - да вземем за пример в границите на седмици.

Според правосъдния министър решаваща роля за свалянето на Гешев имало публичното въздействие. Славов е на мнение, че членовете на Прокурорската гилдия би трябвало да дадат отговор за какво откакто са бранили Гешев, в този момент са го предложили за освобождение. Министърът щял да свика Пленум на Висш съдебен съвет, на който тези въпроси ще бъдат сложени.

" Предполагам господин Сарафов ще даде пояснение в идващите дни по какъв начин е спечелил доверието на своите сътрудници ", сподели Славов в ефира на Би Ти Ви.

По думите му няма по какъв начин Гешев, който е освободен за уронване на престижа на правосъдната власт, да се върне във ВКП.

На Славов не му било удобно Пеевски да взе участие в комисията за смяна на конституцията, само че трябвала да се съберат 180 гласа, " с цел да могат измененията да минат по " бързата писта ". До няколко седмици щял да бъде импортиран планът на ПП-ДБ. В момента се срещали с представителите на академичната общественост.
" Ако забележим, че конституционната промяна отива в неправилна посока, ще подам оставка ", увери той.

Славов заяви, че в техния план правосъдният министър предлага основният прокурор, тъй като би трябвало е ясно кой носи отговорност. Той сподели, че нямат номинация, също така имало съществени оферти да се отстрани фигурата на основния прокурор.

Към сегашния миг фигурата оставала, само че с много лимитирани пълномощия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР