Избор за общински съветници, кметове на общини, кметства и райони

...
Избор за общински съветници, кметове на общини, кметства и райони
Коментари Харесай

Варна избира местна власт

Избор за общински съветници, кметове на общини, кметства и региони се организират през днешния ден в България.

След последните събития и решението на ЦИК за анулация на машинния избор, през днешния ден ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини.

Жителите на морската столица ще гласоподават с три бюлетини - за кмет на община, за общински съветници и за кмет на регион.

По данни на ЦИК броят на гласоподавателите в област Варна по предварителни описи е 388 253.

Изборният ден към този момент стартира в 7.00 часа и ще завърши в 20.00 часа, като при съществуване на чакащи хора пред секциите, които желаят да упражнят правото си на глас, изборният ден може да бъде продължен, напомня Moreto.net.

Общият брой на Секционните изборни комисии (СИК) в област Варна е 633 , ситуирани в 12-те общини. От тях най-вече са проведени във Варна – 398, следват Провадия – 43 СИК, в Аксаково – 37, в Долни чифлик – 29 и 27 СИК в Дългопол, 25 са във Вълчи дол, 17 в Аврен, 14 в Белослав, по 13 СИК във Ветрино и в Суворово, 11 в Девня и единствено 6 са СИК в Бяла.

В лечебни заведения и в обществени домове във Варна (10) , в Провадия (2) и във варненския затвор са проведени общо 12 СИК. Там ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини. Подвижните СИК за област Варна са общо 14 , като те могат да бъдат откривани и закривани през целия избирателен ден, а гласуването ще става с хартиени бюлетини.

Право да гласоподават имат български жители, които са навършили 18 години , не са сложени под забраняване и не изтърпяват наказване отнемане от независимост, според Изборния кодекс.

Право на глас имат и български жители с адресна регистрация по непрекъснат и по сегашен адрес на територията на страната най-малко шест месеца преди изборния ден . Условието е най-малко единият от адресите да е на територията на съответната община или кметство, където ще гласоподават.

При гласоподаване по сегашен адрес е належащо гласоподавателят да е декларирал желанието си до 14 октомври пред съответната община или кметство.

Право да гласоподават в локалните избори имат и жители на страна членка на Европейски Съюз, които не са български жители. Те би трябвало да имат навършени 18 години, да не са сложени под забраняване и да не изтърпяват наказване отнемане от независимост, да имат статут на дълготрайно или непрекъснато пребиваващи в България, заверен с годен документ, да не са лишени от правото да гласоподават в страната членка, на която са жители.

Адресът им на престояване на територията на страната би трябвало да е годен минимум шест месеца преди датата на изборите . Освен това те би трябвало да са подали декларация в общинските администрация по адреса на престояване не по-късно от 18 септември или да са вписани в изборните описи по адрес на престояване.

Българските жители с двойно поданство , които нямат сегашен адрес отвън страната, могат да гласоподават в локалните избори, в случай че дават отговор на изискванията в Изборния кодекс.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР