ивш американски войник, който днес е на 96 години, успя

...
ивш американски войник, който днес е на 96 години, успя
Коментари Харесай

Историята, която развълнува Италия

ивш американски боец, който през днешния ден е на 96 години, съумя да сбъдне фантазията си и да открие три италиански деца, които едвам не умъртвил по време на Втората международна война при военна интервенция в Италия.

76 години след събитията, разиграли се през 1944 година, в планинското селце Монтеренцио, Мартин Адлър, който в този момент живее във Флорида, съумял да приказва по телефона с Бруно, Мафалда и Джулиана Налди, които по това време били респективно на 7, 6 и 3 години. Разговорът се осъществил благодарение на италианеца Матео Инчерти, разпален по събитията от Втората международна война, разгласил няколко книги, разказващи за сходни срещи.

Той качил в уебсайт на някогашни военнослужещи известие за търсене и фотография, на която се виждал американският боец и три италиански деца и споделил, че американецът желае да се свърже с тях. Тримата италианци, в този момент надлежно на 83, 82 и 79 години, се отзовали на идващия ден, откакто известието за търсене и тяхната фотография били препечатани в италиански вестници.

През есента на 1944 година Мартин Адлър и Джон Бронски влезнали в къща в одеве освободеното от нацистите Монтеренцио и там се натъкнали на огромен плетен панер, от който се чували странни звуци. Те били подготвени да стрелят по него, тъй като мислели, че вътре може да се крият германци. Тогава намиращата се в къщата жена под паника се развикала: "Не стреляйте! Деца " и тримата малчугани излезли от коша, в който се криели. Мартин Адлър решил да увековечи момента, като се снима с децата, само че преди този момент майката настояла да ги облече публично.

US soldier reunites with Italian children he almost shot during second world war
— The Guardian (@guardian)
При новата виртуална среща Адлер сподели, че би желал да живее до 100 години, с цел да може още веднъж да отиде в Италия и да се срещне с Бруно, Мафалда и Джулиана, когато пандемията завърши. „ Всички го назовават ​​коледно знамение “, сподели Инчерти. „ Маартин Адлер сподели, че това е най-хубавото нещо, което му се е случвало. След войната той е получил бронзов орден за избавяне на ранени, само че също е видял по какъв начин доста хора умират. "

Историята за боеца, сбъднал фантазията си да приказва с децата, които едвам не умъртвил, развълнува цяла Италия.

Italy — US Army Private Martin Adler (96) has found the 3 kids who survived WW2 (also) thanks to his sang froid.
70 years later, Adler finally managed to see and speak to the 3 children he came across during a tense house search in WW2 Italy
— ANPI Brescia centro (@ANPIBsCarmine)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР