Иво Прокопиев, който имаше лична квота за министри в кабинета

...
Иво Прокопиев, който имаше лична квота за министри в кабинета
Коментари Харесай

Прокопиев проплака срещу обвинението по аферата ЕВН, прокуратурата го репресирала

Иво Прокопиев, който имаше персонална квота за министри в кабинета Борисов 1 в лицето на Симеон Дянков и Трайчо Трайков, проплака през днешния ден пред своите медии против обвиняването, което му повдигна българската прокуратура. Скандалният предприемач твърди, че държавното обвиняване се саморазправя с него, написа Канал 3. " Оценявам внасянето на обвинителния акт по делото EVN в съда като положително развиване, тъй като ще мога да се защитя и да потвърдя невинността си ", разяснява Прокопиев пред ведомствения вестник " Капитал ", който се ръководи от брачната половинка му Галя.
" В материалите, с които имах опция да се срещна до момента, липсват каквито и да било доказателства за закононарушение или за нездравословни последици за някого. След като прочета самия обвинителен акт, ще мога да дам по-подробен коментар всъщност ", твърди още той.

Иво Прокопиев отива на съд поради аферата, поради която хазната олекна с над 21 млн. лева Заедно с медийния необут на подсъдимата пейка ще седнат и двама някогашни министри - на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Става въпрос за договорката през 2011 година, при която на Българската фондова борса е продаден остатъчният пакет акции от „ ЕВН България Електроразпределение “ АД на неизгодна цена. В скандалната продажба тогава интензивно присъединяване взима и компанията на Прокопиев „ Булброкърс “, която изтъргува акциите на страната на фрапантно по-ниска цена от пазарната.

Според държавното обвиняване двамата някогашни министри са направили скандалната продажба под диктовката на Прокопиев и напълно в негов интерес.

Конкретното обвиняване против Прокопиев пък е, че в интервала май-юни 2011 година съзнателно е улеснил Дянков да извърши закононарушение по работа, обвързвано с приватизацията. Според данните на прокуратурата ексшефът на финансите у нас е ощетил българските пенсионери, като е разписал парите от приватизационни покупко-продажби да не влизат в Сребърния фонд, а да се наливат в държавно сдружение, което да ги ръководи.

Обвинението на Трайков пък е за умишлена занемареност.

Пред Темида застават и трима от шефовете в „ Булброкърс “ - една от главните компании в схемите на Прокопиев. Акционерите в сдружението Петър Василев и Любомир Евстатиев, както и шефът на финансовия брокер Радослав Рачев ще дават отговор пред съда за корист с доверие при продажбата на миноритарния дял на ЕРП-то.

Днес в Софийския градски съд системата за инцидентно систематизиране на каузи се спря на арбитър Костадинка Костадинова, която има двумесечен период да насрочи делото, като има опция да желае удължение от ръководителя на съда на този период с още един месец.

Прокуратурата повдигна обвинявания против някогашният стопански министър Трайчо Трайков, някогашният вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, съиздателят на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев, както и изпълнителният шеф на " Булброкърс " Радослав Рачев и Петър Василев и Любомир Евстатиев също от компанията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР