Ивицата Газа вече е изцяло без ток, след като свърши

...
Ивицата Газа вече е изцяло без ток, след като свърши
Коментари Харесай

Газа остана без ток и провизии, очаква се израелска сухопътна инвазия

Ивицата Газа към този момент е напълно без ток, откакто свърши горивото в единствената централа на анклава.

Още в събота Израел спря електроподаването към Газа, а от през вчерашния ден наложи и цялостна блокада с разпореждане да спрат доставките на храна и вода.

На територията с повърхност едвам 365 кв. километра живеят към 2 милиона и 300 хиляди палестинци.
Пети ден Израел продължава да нанася интензивни въздушни удари против Газа,
в отговор на съботното нахлуване от страна на палестинската формация „ Хамас “.

Тел Авив се готви за огромна сухопътна атака против Газа.

По-рано денем израелският министър председател Бенямин Нетаняху и водачите на опозицията се споразумяха за съставяне на „ боен кабинет “.

Израел стартира дислоциране на войските си по две посоки – на север при ливанската граница и на запад към линията Газа. Страната се готви за сухопътно нахлуване в палестинската територия.
Над 360 000 са мобилизираните резервисти,
а към страната се стичат от ден на ден израелци от чужбина, оповестява Българска национална телевизия.

На първа линия още от събота е 71-ва парашутна бригада на израелската войска.

Хванати неподготвени от неочакваното навлизане на бойците на „ Хамас “, военните съумяват да доближат окупираните погранични селища 12 часа след началото на палестинската офанзива.

Командирът им споделя пред екип на BBC, че му е предстояло пенсиониране, само че войната против „ Хамас “ в този момент за него е приоритет. Той разказва видяното в кибуца Кфар Аза.
Това е джихадистка машина за ликвидиране – на елементарни хора, невъоръжени. Просто мирни жители, които са убитиq до момента в който закусват. Избили са ги до един, отрязали са главите на някои. Гледката беше извънредно тежка. Не бива да забравяме кой е врагът ни и каква е нашата задача. А тя е правдивост “, сподели Давиди Бен Цион, зам.-командир на Военновъздушни сили на Израел.
Пети ден обстрелът с израелски ракети против линията Газа не секва. Според израелската войска, за миналото денонощие са изумени 200 цели на „ Хамас “.

Опустошени са цели квартали, броят на жертвите и ранените се усилва с минути. В положение на цялостна блокада, 2.3 млн. палестинци в Газа са без питейна вода и достъп до храна.

Днес спря работа и единствената електроцентрала там. Болниците работят в полеви условия. Жителите на Газа си задават един и същи въпрос – къде да се скриеш, когато гибелта вали от небето?
Казаха ни да се евакуираме и да оставим телата на починалите. Навсякъде гърмяха бомби. Всичко е разрушено “, сподели Мохамед Наджар, гражданин на Газа.
Бившият водач на „ Хамас “ Халед Мешаал прикани мюсюлманския свят да излезе в петък на митинги в поддръжка на палестинците, а прилежащите страни да се причислят към войната против Израел.

По улици и площади – покажете им, че сте гневни, че всички ние сме Палестина, ние сме Газа, Ал Акса, Йерсуалим. Ние сме част от тази борба. Време е арабските нации да се обединят и да поведат общата ни борба. Призовавам всички прилежащи страни – Йордания, Сирия, Ливан, Египет – в този момент е моментът да подкрепите Палестина “

Призивът му става в миг, в който Израел нанесе въздушни удари против цели в Южен Ливан, откакто от ливанска територия шиитската формация „ Хизбула “ изстреля ракети. Израелската войска оповестява, че нейни позиции на северната ѝ граница са изумени от противотанкова ракета. Днес дойде и първият пакет с муниции, изпратени от Съединените щати в помощ на Израел.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР